Hlavní obsah

VIDEO: Magické datum museli Bílkovi připomenout. Sám jsem na něj nevzpomněl, přiznal

Dokonce i úsměv do objektivů televizních kamer hodil. A nechmuřil se a nekabonil, což byla u trenéra české fotbalové reprezentace Michala Bílka v celém průběhu kvalifikace o EURO věc nepoznaná. Možná, že postupový sen, k jehož naplnění zbývá jeho týmu zvládnout barážovou odvetu v Černé Hoře, na něho tak zapůsobil. Anebo třeba číselná magie...

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Fotbalisté české reprezentace si vyšli na procházku po černohorské Podgorici, kde se utkají v odvetě baráže o postup na mistrovství Evropy s Černou Horou. Na snímku je trenér Michal Bílek.

Článek
Fotogalerie

Věříte na magii čísel? Na fatální data?

Narážka na 15. listopad?

Právě... Před dvaadvaceti lety jste se jako hráč Venglošova výběru radoval po bezgólové remíze v Portugalsku z postupu československé reprezentace na světový šampionát do Itálie, teď máte jako trenér možnost ve stejný den nasměrovat český výběr na mistrovství Evropy.

Kdyby mi to lidé z realizačního týmu nepřipomněli, na tyto paralely bych si nevzpomněl.

Takže 15. listopad je pro Michala Bílka osudovým datem?

Přál bych si, abych na něj měl nejkrásnější vzpomínky. Jako hráč je mám, protože v Portugalsku to byl asi nejdůležitější zápas mé kariéry.

A co bude zapotřebí k tomu, abyste je měl i jako trenér?

Zvládnout druhých devadesát barážových minut stejně, jako první zápas v Praze.

Trenér národního týmu Michal Bílek.foto: Právo/Petr Horník

Takže nemyslíte, že po dvoubrankové výhře nad Černohorci v letenském střetnutí už je rozhodnuto?

Rozhodnuto není nic. V Praze jsme podali dobrý výkon, o dva góly jsme vyhráli a neinkasovali, takže jsme mohli být spokojeni, ale pořád jsme jen v poločase baráže.

Ale vaše mužstvo přece umí zabrat, když o něco jde. Sám jste to v průběhu kvalifikace s oblibou tvrdil a mančaft to skutečně naplňovat. Doma proti Skotům i potom v Glasgowě, v Kaunasu proti Litevcům zrovna tak.

Pravdou je, že v důležitých chvílích dokázali hráči zabrat naplno, takže by byla velká škoda o postup přijít. Ale opakuji – rozhodnuto není vůbec nic, Černohorci budou doma daleko nebezpečnější.

Prohlížel jste si statistiky? Vždyť Černohorci zatím vyhráli jen jeden jediný zápas takovým výsledkem, který by jim v barážové odvetě zaručoval postup!

Jenže zároveň mají velice nebezpečné hráče a obrovskou kvalitu ve svých řadách. Budou se rvát od první chvíle, aby se prosadili a na EURO dostali.

Máte větší obavy ze soupeře nebo z bouřlivého prostředí?

Máme dostatečně zkušený tým poskládaný z hráčů působících v Anglii, Německu i třeba Turecku, abychom atmosféru zvládli.

I vy sám jste až překvapivě klidný, dobře naladěný a dokonce usměvavý. To proto, že vás čeká zápas, který může změnit celou vaši trenérskou kariéru?

Nechci mluvit o sobě, myslím na devadesát minut, které náš čekají.

Ale uvolněný a dobře naladěný jste...

Nepřipadá mně, že bych vystupoval nějak uvolněně. Cítím prostě obrovskou šanci se dostat na evropský šampionát, o což jsme po dva roky usilovali. Nakonec se nám podařilo dostat se do situace, v níž jsme chtěli být. Probojovali jsme se do baráže, první zápas jsme zvládli a teď nám zbývá udělat poslední krok, jenž je obvykle nejtěžší. Ale věřím, že i ten zvládneme.

To proto, že na rozdíl od předchozích zápasů se nemusíte vyrovnávat s absencí Čecha, Rosického, Baroše či třeba Hubníka? Že máte k dispozici kompletní kádr?

Jsem samozřejmě rád, že všichni zmiňovaná hráči jsou k dispozici a mohou nastoupit.

Takže chystáte změny ve vítězné sestavě, byť stará pravda říká, že se vítězná sestava nemění?

Říkám jen to, že jsem rád, že Baroš a Hubník mohou hrát. O sestavě ale ještě na sto procent rozhodnutý nejsem.

Reklama

Související témata: