Hlavní obsah

Bílek a Šmicer si troufají, do Kyjeva si na los EURO 2012 letí pro Angličany

PRAHA

Naservírujte nám Angličany! S tímto přáním pro páteční los EURO 2012 odlétá ve čtvrtek do Kyjeva delegace české fotbalové reprezentace. Národní tým vyřadil v baráži Černou Horu, a tak ani popáté nebude na mistrovství Evropy chybět. Češi budou losováni až ze čtvrtého koše, a tak se musí připravit na velmi silné soupeře. Šampionát v Polsku a na Ukrajině začne příští rok 8. června.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Házením trenéra Bílka vysoko do vzduchu začaly v Podgorici oslavy postupu na šampionát.

Článek

Čas příjemných spekulací nadešel. Češi svůj cíl splnili a na mistrovství Evropy postoupili. Až do pátečního losu v Kyjevě se teď mohou experti i fanoušci přít, jaká skupina by byla pro Bílkův tým nejlepší.

Na odpovědi se asi neshodnou. Určitě je však velký rozdíl, vyfasovat třeba trojlístek Španělsko, Německo a Portugalsko, nebo připadnout na papírově mnohem schůdnější trio Ukrajina, Rusko a Řecko...

Nasazení zemí pro los EURO 2012
1. koš: Polsko, Ukrajina, Španělsko, Nizozemsko
2. koš: Německo, Itálie, Anglie, Rusko
3. koš: Chorvatsko, Řecko, Portugalsko, Švédsko
4. koš: Dánsko, Francie, Česká republika, Irsko
Losuje se v pátek od 18:00 v Kyjevě.

Své představy má také každý člen české delegace, která pod vedením šéfa asociace Miroslava Pelty odlétá do Kyjeva již ve čtvrtek.

„Při pohledu na jednotlivé koše si dovolím říci, jaká skupina by byla podle mého gusta, i když by rozhodně nebyla snadná. Tak tedy – z prvního koše Nizozemsko, ze druhého Anglie, ze třetího Švédsko s Ibrahimovičem… Fanoušci by si v takovém případě přišli na své!“ troufá si manažer národního týmu Vladimír Šmicer. „Pokud jde o zemi, tak to nechám osudu. Stadióny jsou v obou zemích velmi pěkné, pro naše fandy by asi bylo více při ruce Polsko,“ dodává pro stránky FAČR.

Michal Kadlec otevírá z penalty skóre přátelského utkání s Ukrajinou.foto: Právo/Jan Handrejch

Bílek chce Polsko, Anglii a Řecko nebo Chorvatsko

Trenér se takovému přání nestačí divit. „Já mám trochu jinou volbu. Chtěl bych pořádající Poláky, tím je vlastně daná volba země, protože Polsko hraje skupinu ve Varšavě a ve Vratislavi. Pak bych bral také Anglii, ale ze třetího koše bych to viděl na Řecko nebo Chorvatsko. Nemyslím, že by vadilo, že v únoru hrajeme v Řecku přátelské utkání,“ říká kouč Michal Bílek.

Šmicer byl na třech šampionátech jako hráč, na posledním jako televizní komentátor – a teď ho čeká znovu nová role. „Moc se těším, protože los má příjemnou slavnostní atmosféru. O všechny účastníky je velký zájem, i když jsme v různých koších, jsme prakticky na stejné startovací čáře. Tentokrát nechybí žádná z fotbalově největších evropských zemí, turnaj tedy slibuje velkou podívanou a nám i atraktivní skupinu.“

Společenské části si chce užít i kouč. „Na los závěrečného turnaje jedu poprvé a opravdu se těším. Jsem rád, že se nám podařilo zvládnout závěr kvalifikace, a že můžeme při takovýchto slavnostních chvílích být,“ líčí Bílek.

Manažer fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer na tréninkufoto: Právo/Jan Handrejch

Češi se určitě vyhnou Francii, Dánsku a Irsku

Los se uskuteční v kyjevském Paláci umění v pátek od 18:00 a hodinový program bude přenášen v přímém přenosu do 150 zemí.

Pořádající země budou nasazeny do čela skupin A (Polsko jako A1) a D (Ukrajina jako D1). Zbývající účastníci jsou rozděleni do čtyř košů podle koeficientů UEFA pro národní týmy. Z prvního koše budou vylosovány Nizozemsko a Španělsko do čela skupin B respektive C.

Pak následuje los ze čtvrtého koše, kde jsou Dánsko, Francie, Česká republika a Irsko. Jednotlivé země budou postupně přiřazeny do skupin A až D, vždy po vytažení jména země bude z dalšího osudí určeno, na které pozici (2 až 4) tým ve skupině bude.

Stejným způsobem se bude losovat ze třetího koše (Chorvatsko, Řecko, Portugalsko a Švédsko) a nakonec i ze druhého koše (Německo, Itálie, Anglie a Rusko).

Češi tedy mají zatím jedinou jistotu, že se vyhnou Francii, Dánsku a Irsku.

Reklama

Související témata: