Hlavní obsah

EURO, nová kvalifikace, bitva o Ligu mistrů... Fotbalový rok 2012 je nabitý

Očekávaných událostí je víc než dost a další překvapivé fotbalový rok 2012 určitě přinese. Proběhne ve znamení evropského šampionátu v Polsku a na Ukrajině, česká reprezentace nebude na turnaji chybět. Po něm vstoupí do další kvalifikace a tou dobou již bude jasné, zda si nějaký český klub znovu zahraje v Lize mistrů. Vybrali jsme deset nejzajímavějších otázek, jejichž zodpovězení nový kalendářní rok nabídne.

Foto: Reuters

Petr Jiráček se raduje z vítězného gólu v Černé Hoře, kterým pojistil postup na EURO 2012.

Článek

1. Postoupí reprezentace z nadějné skupiny? – Rusko, Řecko a Polsko, to je pro Bílkovu partu skupina snů. Všechny tři zápasy navíc odehraje v blízké polské Vratislavi. Zda za této příhodné konstelace dokáže na EURO 2012 postoupit do vyřazovací části šampionátu, to je kardinální otázka roku.

2. Jak národní tým začne kvalifikaci o MS 2014? – Již na podzim se přihlásí kvalifikace mistrovství světa 2014. S jakým realizačním týmem do ní nároďák vstoupí, bude záviset na tom, jak zvládne ME. Ve skupině čekají Itálie, Dánsko, Bulharsko, Arménie a Malta. A kdo ví, zda u toho budou i Tomáš Rosický či Milan Baroš, kteří údajně pomýšlejí na loučení s reprezentací...

Český kapitán Tomáš Rosický (vlevo) a Milan Baroš při utkání ve Skotsku.foto: ČTK/AP/Scott Heppell

3. Probije se někdo znovu do Ligy mistrů? – Plzeň loni jako první využila Platiniho modelu, který českým týmům odstranil z kvalifikace Ligy mistrů nejtěžší možné soupeře. Stálo by za to, aby tím začala delší česká tradice.

4. Kam až dokráčí Plzeň? – S Ligou mistrů se už Viktoria rozloučila, v Evropské lize ji však v únoru čeká Schalke. Plzeň už přišla o Jiráčka a další změny v kádru jsou ve hře, a tak bude zajímavé sledovat, jak si „nový“ tým obhájce titulu dál povede na evropské i domácí scéně.

5. V jakém světle se představí Hřebíkova Sparta? – Na Letné spustili personální revoluci pod vedením nového sportovního ředitele Jaroslava Hřebíka. Ten se netají inspirací Barcelonou a jeho úkolem je nejen získávat domácí tituly, ale vrátit Spartu konečně i do Ligy mistrů. Využije šestibodový náskok po podzimu a zvládne to?

Fotbalisté Plzně se radují po zápase s AC Milán.foto: Právo/Petr Hloušek

6. Vezmou fanoušci sešívaných Straku na milost? – Nenáviděný muž červenobílé po svém příchodu probral, teď už však bude František Straka hodnocen přísněji. Sám trenér moc dobře ví, že jen výjimečnými výsledky může u fanoušků Slavie zahladit svoji minulost kovaného sparťana.

7. Zachrání se Baník a Olomouc? – Morava už přišla o Brno, které se i ve druhé lize zmítá v nebetyčných problémech. Na jaře teď budou hrozbu sestupu odvracet další ohrožení velikáni, Olomouc a ostravský Baník. Po podzimu se zatím moc nezdá, že by se spasili oba najednou...

8. Kde zahájí Řepka svůj restart? – Ačkoli ho letenští fanoušci dál milují, tvrďák Tomáš Řepka už stejně jako jeho parťák Jaromír Blažek není hráčem Sparty. Jsou volní, případní zájemci o jejich služby tak mají šanci. Řepkův restart v „cizím“ klubu by měl být jedním z taháků ligového jara.

Odlitá chodidla Davida Lafaty k příležitosti 100. ligového gólu jabloneckého útočníka.foto: ČTK/Radek Petrášek

9. Kolik gólů nasází kanonýr Lafata? – Zatím není zcela jisté, že na Střelnici zůstane, smlouvu však hned na začátku zimní přípravy prodloužil. Jablonecký kanonýr David Lafata nasázel na podzim 18 ligových gólů a pokud bude v zeleném dresu opravdu pokračovat, může se soutěž těšit na brankový součet, jaký už král střelců dlouho neměl!

10. Bude pokračovat ofenzivní trend? – V Gambrinus lize je konečně k vidění útočný fotbal a spousta gólů. Plzeň ukázala cestu, po níž se vydali i další a třeba rozverný Liberec nebyl na podzim k zastavení. Tak jen houšť a větší kapky...

Reklama