Hlavní obsah

Fotbalisté měli před úvodem kvalifikace negativní testy na covid, Jemelka ale zůstal v Praze

Praha
Aktualizováno

Všichni fotbaloví reprezentanti i členové realizačního týmu měli před středečním úvodním venkovním zápasem kvalifikace mistrovství světa proti Estonsku negativní test na koronavirus. Do polského Lublinu, kde se utkání kvůli zpřísněným opatřením proti koronaviru v Estonsku odehraje, však k prvnímu dílu kvalifikace o postup na mistrovství světa 2022, však přesto neodletěl kompletní. V Praze musel zůstat legionář z belgického Leuvenu Václav Jemelka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý na ilustračním snímku. před utkáním Ligy národů proti Izraeli.

Článek

Tomáš Pekhart přijel na reprezentační sraz po čtyřgólovém zápase v dresu Legie Varšava

Nešlo ovšem o pozitvní výsledek testu na covid, což potvrdil mluvčí národního týmu Petr Šedivý. "Jemelka zůstává v Praze  z preventivních důvodů. Všechny PCR testy mu vyšly negativně, ale udělalo se mu nevolno, a tak raději preventivně zůstane v lékařské péči."

Poprvé během koronavirové pandemie neměl nikdo z národního týmu na srazu pozitivní vstupní test. Covid-19 zasáhl reprezentaci během všech tří podzimních bloků.

V září po úvodním utkání Ligy národů na Slovensku musel původní výběr kvůli dvěma pozitivním případům u členů realizačního týmu do karantény a domácí zápas se Skotskem odehrálo narychlo složené nové mužstvo. Už před duelem v Bratislavě navíc museli do karantény kvůli kontaktu s nakaženým dva hráči, byť byli negativní.

V říjnu kvůli covidu-19 postupně vypadlo sedm hráčů a hlavní trenér Jaroslav Šilhavý. O měsíc později pak koronavirus vyřadil záložníka Davida Pavelku a útočníka Tomáše Pekharta, který měl falešně pozitivní výsledek.

Tentokrát zasáhl covid-19 pouze fotografa a kameramana, který měl s reprezentací do Polska k utkání cestovat. S nikým z týmu ale nepřišel do kontaktu.

Čtveřice hráčů z německých klubů brankář Jiří Pavlenka, obránce Pavel Kadeřábek, záložník Vladimír Darida a útočník Patrik Schick kvůli koronavirovým omezením nedorazila do Prahy a k mužstvu se připojí až v Lublinu. Bundesligové kvarteto bude Šilhavému k dispozici jen pro první z úvodních tří kvalifikačních zápasů, po dalších duelech v jiných zemích by totiž muselo v Německu do karantény.

V sobotu národní celek přivítá v pražském Edenu Belgii a o další tři dny později zakončí březnový blok utkáním ve Walesu. Zbylým týmem v pětičlenné kvalifikační skupině je Bělorusko.

Dějiště středečního úvodního utkání se změnilo na poslední chvíli poté, co se podle zpřísněných podmínek smějí v Estonsku konat venkovní sportovní akce v maximálním počtu 100 lidí. Podle požadavků UEFA ale musí být na stadionu při kvalifikačním utkáním minimálně 150 osob. Estonská asociace neuspěla u tamní zdravotní rady a vlády s žádostí o výjimku.

Český tým odletí do Lublinu těsně před polednem a v podvečer absolvuje tradiční předzápasový trénink. Utkání s Estonskem má ve středu výkop ve 20:45.

Reklama