Hlavní obsah

Kouč Dánů popřel, že by si staré, potrhané triko oblékl do druhého poločasu z pověrčivosti

zp, dosSport.cz

Celý svět ta zpráva před čtvrtfinálovým zápasem v Baku obletěla. Trenér dánské reprezentace Kasper Hjulmand měl před konfrontací s českými fotbalisty prohlásit, že na sebe zase navlékne staré, potrhané triko, které jemu i mužstvu přinášelo a přináší štěstí. A že si ho bude muset nechat zašít, protože pod rukávem je roztržené. Skutečně ho na sobě v sobotním večeru na Olympijském stadionu měl, ale až ve druhém poločase.

Foto: Dan Mullan, Reuters

Radost dánského kouče Kaspera Hjulmanda poté, co Thomas Delaney vstřelil úvodní gól čtvrtfinále EURO proti Česku.

Článek
Fotogalerie

Jak to tedy bylo? První poločas jste koučoval v bílém triku a štěstí jste i tak měli, když jste dali dva góly a vedli. Proč jste po přestávce na sebe natáhl černé? Měl jste tušení, že by se čtvrtfinále mohlo pro váš tým zkomplikovat?

Ale vůbec ne, protože já skutečně nejsem pověrčivý. To černé jsem na sebe natáhl jen proto, že o přestávce hráči přišli s tím, že když jsem v bílém, pletou si mě se spoluhráči. Takže jsem se chtěl odlišit.

Třeba na vás vyzráli, protože možná oni pověrčiví jsou a v magickou moc vašeho potrhaného trika věřili?

Pokud by tomu tak bylo, vyženu jim pověrčivost z hlavy.

Teď už můžete, když jste v semifinále a na nejlepší cestě zopakovat to, co svedli vaši slavní předchůdci v roce 1992, kdy dorazili na mistrovství Evropy jako náhradníci místo Jugoslávie, a nakonec se stali evropskými šampiony.

Teď jsme hlavně hrdí na to, že jsme se dostali do semifinále a našim fanouškům i všem lidem u nás doma v Dánsku jsme udělali radost a odvděčili jsme se jim za jejich podporu.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Euforie dánských fanoušků! Jejich fotbaloví vyslanci na EURO prošli do semifinále.

Však jich za vámi dorazilo do dalekého Baku pomalu pět a půl tisíce...

Jsou to skvělí fanoušci, doslova blázni, kteří si zarezervovali letenky a vstupenky. Dodali nám spoustu energie, takže jsme měli pocit, že jsme doma a stadion patří nám. Doufám, že ve středu jich přiletí do Wembley ještě víc.

Podporu vám dodávali nejen fanoušci, ale určitě i příběh Christiane Eriksena bojujícího ve vašem prvním zápase na šampionátu o život...

Vyhráváme a postupujeme i pro něho, protože on je srdcem našeho týmu. Byl jeho součástí, když jsme mužstvo budovali, je jeho součástí i teď, kdy nemůže být s námi. Myslím na něho pořád. I během zápasu si představuji, jak by bylo úžasné, kdyby s námi mohl být a kdybych ho viděl hrát. Proto tvrdím, že nás postup do semifinále se zrodil jeho zásluhou.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Dánská radost. Jannik Vestergaard, Thomas Delaney a Joakim Maehle slaví poté, co Dánsko vstřelilo druhý gól do české sítě ve čtvrtfinále EURO.

Hráči tvrdí totéž...

Neuvěřitelné, jak se můj tým zachoval a jak se seknul po tom, co se v Kodani stalo. A jak se za nás postavil celý národ.

Postavil se za vás celý svět, který vám přeje, aby vaše cesta šampionátem pokračovala. Třeba až k titulu mistrů Evropy. Vnímáte to?

To proto, že lidé pochopili, co se v tu osudovou vteřinu stalo a jaké hodnoty jsou důležité v životě i ve fotbale. A také o čem je fotbal a na jakých hodnotách je založen. My jsme se stali jejich symbolem.

V zápase s českým týmem se to prokázalo...

Byl to velice obtížný zápas, jak jsme ostatně očekávali. Začali jsme dobře, dali jsme vedoucí gól a dělali na hřišti to, co jsme měli natrénované. Ale v druhé půli jsme měli trochu těžkosti. Nedokázali jsme posílat dopředu dlouhé přihrávky, nepřidali jsme třetí gól, jak jsme chtěli, Češi se dostali víc do hry a podali důstojný výkon. Musím před nimi smeknout, jak na nás tlačili. V minulých zápasech jsme vyhrávali pohodlně, teď jsme brali i těsný výsledek.

Foto: Dan Mullan, Reuters

Dánská radost. Skórující Thomas Delaney se spoluhráči oslavuje gól, který vstřelil do sítě českého týmu ve čtvrtfinále EURO.

Stál vás hodně sil a určitě i psychického vypětí...

V každém utkání chceme hrát hodně intenzivně. Útočně, a přitom se ale vracet. A útočně hrajeme, o čemž svědčí čísla a statistiky prokazující, že jen Itálie si počíná ofenzivněji než my. Proti Čechům nám ale intenzita chyběla a soupeř se nám vyrovnal, takže ke konci utkání jsme museli hodně bránit. Podstatné ale je, že jsme v semifinále a cestujeme do Wembley. I Eriksen tam s námi bude.

Aby vám pomohl k cestě do finále a titulu mistrů Evropy?

Cesta, kterou jsme ušli, je neuvěřitelná, ale máme cíl a chceme dojít co nejdál. Moje generace vyrostla ve stínu dánských hvězd z let 1986 a 1992 a teď můžeme jít v jejich šlépějích.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Reklama

Pavouk - EURO 2020 - vyřazovací část

  • Osmifinále

  • 27.06.21      21 : 00 Sevilla
    Belgie Belgie Portugalsko Portugalsko
    1 : 0
  • 26.06.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Rakousko Rakousko
    2 : 1
    po prodloužení
  • 28.06.21      21 : 00 Bukurešť
    Francie Francie Švýcarsko Švýcarsko
    3 : 3
    na penalty 4 : 5
  • 28.06.21      18 : 00 Kodaň
    Chorvatsko Chorvatsko Španělsko Španělsko
    3 : 5
    po prodloužení
  • 29.06.21      21 : 00 Glasgow
    Švédsko Švédsko Ukrajina Ukrajina
    1 : 2
    po prodloužení
  • 29.06.21      18 : 00 Londýn
    Anglie Anglie Německo Německo
    2 : 0
  • 27.06.21      18 : 00 Budapešť
    Nizozemsko Nizozemsko Česká republika Česko
    0 : 2
  • 26.06.21      18 : 00 Amsterdam
    Wales Wales Dánsko Dánsko
    0 : 4
  • Čtvrtfinále

  • 02.07.21      21 : 00 Mnichov
    Belgie Belgie Itálie Itálie
    1 : 2
  • 02.07.21      18 : 00 Petrohrad
    Švýcarsko Švýcarsko Španělsko Španělsko
    1 : 1
    na penalty 1 : 3
  • 03.07.21      21 : 00 Řím
    Ukrajina Ukrajina Anglie Anglie
    0 : 4
  • 03.07.21      18 : 00 Baku
    Česká republika Česko Dánsko Dánsko
    1 : 2
  • Semifinále

  • 06.07.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Španělsko Španělsko
    1 : 1
    na penalty 4 : 2
  • 07.07.21      21 : 00 Londýn
    Anglie Anglie Dánsko Dánsko
    2 : 1
    po prodloužení
  • Finále

  • 11.07.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Anglie Anglie
    1 : 1
    na penalty 3 : 2