Hlavní obsah

Potvrzeno. Vaclík má nové angažmá v Řecku

Aktualizováno

Evropský šampionát mu vyšel parádně, patřil k oporám národního týmu. Teď odchází za novou výzvou. Český brankář Tomáš Vaclík bude chytat za Olympiakos poté, co v minulé sezoně skončil v Seville. Řecký klub příchod dvaatřicetiletého českého fotbalového reprezentanta potvrdil na Twitteru. Olympiakos je řeckým šampionem, který je nasazen do 2. předkola Ligy mistrů, kde se utká s lepším z dvojice Dinamo Tbilisi - Neftči Baku.

Foto: olympiacosfc.com

Tomáš Vaclík při podpisu smlouvy s Olympiakosem.

Článek
Fotogalerie

Akce Řecko trvala dva dny. Dvaatřicetiletý Tomáš Vaclík v neděli přicestoval do Atén, kde už byl na letišti vyfotografován s rouškou klubu z Pirea.

Během úterý je vše zpečetěno a podepsáno. V Olympiakosu český gólman nahradí portugalského brankáře Josého Sá, který má namířeno do Wolverhamptonu.

Vaclík má za sebou působení ve Vítkovicích, Viktorii Žižkov a Spartě, se kterou získal v roce 2014 titul. V české reprezentaci zatím odehrál 42 zápasů a na dnes končícím mistrovství Evropy pomohl národnímu týmu jako jednička do čtvrtfinále.

Olympiakos pro Vaclíka bude třetím zahraničním angažmá. V letech 2014 až 2018 nastupoval za Basilej a získal s ní tři tituly. Se Sevillou pak vyhrál v ročníku 2019/2020 Evropskou ligu.

"Výzva přijata. Těším se, až poznám nový domov a spoluhráče, prozkoumám město a naučím se nový jazyk. Děkuji Olympiakosu, že si mě vybral," napsal Vaclík na twitteru.

Český gólman se stal 1. července volným hráčem a podle italských médií byl předběžně dohodnutý s Neapolí. Přesun do Řecka ovšem tuto variantu rázně uťal.

Během šampionátu se dokonce spekulovalo o zájmu Realu Madrid. "Trenér Ancelotti mi zatím nevolal... Také jsem zmínku o zájmu Realu zahlédl na sociálních sítích. Ale jen tam, nic víc o tom nevím. Takže ani netuším, zda to je vůbec možné," usmíval se Vaclík po prvním duelu se Skotskem, v němž podal skvělý výkon.

Berou ho jako jasnou jedničku

"Tomáš přestoupil do asi nejlepšího řeckého klubu historie. Olympiakos chtěl Tomáše už před EURO a po něm jejich zájem zintenzivněl a byl nejkonkrétnější. Opravdu celé sportovní vedení klubu velmi stálo o to, aby Tomáš přišel," řekl ČTK Vaclíkův agent David Nehoda.

Pomůže výkon proti Skotsku k nabídkám? Tomáš Vaclík během EURO nové angažmá neřešíVideo: Sport.cz, FAČR

Potvrdil i zájem Neapole. "Tam se nicméně čekalo, jestli v nejbližší době prodají jednoho ze dvou gólmanů. Nikam se to neposunulo a Tomáš upřednostnil Olympiakos. Real Madrid byl úplně mimo realitu. Novináři dokážou občas vytvořit úplně neuvěřitelné články," líčí Nehoda.

"Byli jsme v kontaktu s některými kluby za Španělska i z Itálie, ale nejkonkrétnější, nejrychlejší a nejintenzivnější byl zájem ze strany Olympiakosu. Berou Tomáše jako jasnou jedničku a co jsem zaregistroval ze strany fanoušků, tak jsou úplně nadšení, že ho angažovali," dodal.

Vizitka fotbalového brankáře Tomáše Vaclíka
Datum a místo narození: 29. března 1989, Ostrava
Výška a váha: 188 cm, 85 kg
Post: brankář
Klub: Olympiakos Pireus (od 2021)
Předchozí působiště: Vítkovice (2006-10), Žižkov (2010-11), Sparta Praha (2012-14), FC Basilej (2014-18), FC Sevilla (2018-21)
Reprezentace: 42 zápasů, žádný gól (debut 14. listopadu 2012 proti Slovensku)
Největší úspěchy: čtvrtfinále ME 2021; vítěz Evropské ligy 2020; vítěz české ligy 2014, 3x vítěz švýcarské ligy (2015-17); vítěz Českého poháru 2014, vítěz Švýcarského poháru 2017; bronz z ME do 19 let 2008 a ME do 21 let 2011
Ocenění: člen Klubu ligových brankářů (102 čistých kont)
Prvoligová bilance: 87/0 v české lize, 132/0 ve švýcarské lize, 71/0 ve španělské lize
Rodina: ženatý, manželka Martina, dcery Nicole a Melissa
Ostatní: odchovanec Vítkovic, prošel většinou mládežnických reprezentací; v roce 2011 měl namířeno do nizozemského Graafschapu, ale kvůli problémům se srdcem neprošel lékařskými testy a nakonec zůstal na Žižkově; o tři roky později přestoupil za zhruba 80 milionů korun ze Sparty do Basileje, kde patřil k hlavním oporám a opakovaně byl vyhlášen nejlepším gólmanem švýcarské ligy, kterou s klubem třikrát vyhrál; v reprezentaci dlouho kryl záda Petru Čechovi, na Euru 2016 se přes něj na hřiště nedostal; od podzimu 2016 je reprezentační jedničkou, stejnou pozici si vybudoval okamžitě po přestupu do týmu pětinásobného vítěze Evropské ligy FC Sevilla; loni jako devátý Čech v historii vyhrál Evropskou ligu, i když většinu zápasů včetně finále nechytal; na konci předminulé sezony kvůli zranění přišel v klubu o místo jedničky, v předchozí sezoně odehrál jen pět ligových zápasů a Sevilla s ním neprodloužila smlouvu; na Euru, kde nastoupil ve všech pěti zápasech, patřil k nejlepším českým hráčům, blýskl se především při výhrách nad Skotskem na úvod a nad Nizozemskem v osmifinále. (čtk)

Reklama

Související témata: