Hlavní obsah

Musím makat víc a intenzivněji, říká Král po prvních zkušenostech z West Hamu

Zvyká si na nové prostředí. Necelý měsíc angažmá v anglickém West Hamu United za sebou má fotbalový záložník Alex Král. Po dvou letech v ruském Spartaku Moskva si zvyká na zcela nové prostředí. Před dvojzápasem české fotbalové reprezentace s Walesem a Běloruskem přiznává, že jde o dramatický skok.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Alex Král (uprostřed) při své premiéře v týmu West Hamu v duelu s Manchesterm United.

Článek
Fotogalerie

Zatím jste za West Ham odehrál jediné utkání a šestkrát byl na lavičce náhradníků. Jsou dojmy z úvodních týdnů na nové adrese vlivem malého vytížení negativní?

Vůbec ne. Zvykám si na nové prostředí, nové spoluhráče. Šanci proti Manchesteru United v pohárovém utkání jsem využil. Věřím, že jsem nachystaný. Pokračuji v adaptaci a těším se na další minuty.

Vysvětloval vám trenér Moyes, proč jste zatím nedostal další příležitost?

Mluvili jsme spolu hned po utkání. Ohlasy na představení z Old Trafford byly pozitivní. Musím přivyknout tempu a stylu hry. Ve Spartaku jsme hráli na tři obránce, tady většinou nastupujeme se čtyřmi zadáky. Právě kvůli systému se musím se spoluhráči poznat. Hodnocení od trenéra, agenta i rodičů, jejichž názor je pro mě důležitý, bylo pozitivní.

Do reprezentace se vrací Patrik Schick. Pomstí se Walesu za březnovou červenou kartu?Video: Sport.cz

Prozradíte, co představuje největší problém?

Nejde o jednu konkrétní věc, která by mi vyloženě dělala problémy. Je to prostě posun na jiný level. Tréninky jsou intenzivnější, hodně se posiluje, byť pochopitelně pod kontrolou trenérů. Všechno je pro mě nové. Je potřeba makat více a intenzivněji.

Usnadňuje vám adaptaci skutečnost, že ve West Hamu je už Tomáš Souček a Vladimír Coufal, s nimiž jste byl v šatně Slavie?

Je to pochopitelně příjemné, když mám v týmu kluky, kteří mluví stejným jazykem. Navíc se známe dlouho, jsme kamarádi. Ve Spartaku jsem byl na všechno sám. Kluci mi pochopitelně hodně pomáhají, mám to díky nim snadnější.

Co představovalo největší šok z fotbalového hlediska?

Obrovskou radost mi dělají fanoušci. Atmosféra je skvělá v každém utkání. Můj debut na hřišti Manchesteru United sledoval plný stadion, sedmdesát tisíc lidí. Nebylo to jednoduché, ale současně šlo o úžasný zážitek. Atmosféra a vnímání fotbalu lidí v Anglii, to je něco neuvěřitelného.

Foto: Dave Thompson, ČTK/AP

Alex Král v souboji s Donnym van der Beekem z Manchesteru United.

V jakém rozpoložení jste dorazil na sraz národního týmu poté, co jste při utkání Premier League přišli o bod v souboji s Brentfordem ve čtvrté minutě nastavení?

Nálada je dobrá. Výsledky West Hamu jsou celkové pozitivní. Tentokrát jsme inkasovali rozhodující branku těsně před koncem nastavení, ale v minulém kole jste zase o vítězství na hřišti Leedsu rozhodli v poslední minutě. To je prostě Anglie.

Wales dorazí bez hlavní hvězdy. Kapitán soupeře Gareth Bale je zraněný. Jde o výhodu pro český tým?

Pro soupeře představuje absence elitního světového hráče ztrátu. Ale oni jsou schopní ho nahradit. Musíme se připravit na jejich týmový výkon, nikoliv na jednotlivce. Ve Walesu se nám zápas nevydařil. Tentokrát chceme naším náročným a bojovným stylem uspět. Chceme v tabulce skončit na první či druhé příčce, tudíž musíme zvítězit.

Po vypršení trestu se do české sestavy vrací útočník Patrik Schick, který se dostal do výborné formy. Půjde pro českou ofenzivu o velkou vzpruhu?

Určitě. Na klubové úrovni se Patrikovi daří. Chceme využít jeho skvělé formy.

Reklama

Související témata: