Hlavní obsah

Reakce na martyrium s Velšany přijít musela. Šilhavý chystá v kvalifikaci proti Bělorusům změny

Kazaň/Praha

Neměl a vlastně nemá zbytí. Už po kvalifikačním martyriu s Walesem v šestém díle kvalifikace o účast na světovém šampionátu 2022 v Kataru reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý prozřel a vytušil, že reagovat musí. A nejen proto, že přišel o vykartovaného, a tudíž distancovaného Antonína Baráka, který místo do Kazaně odletěl zpátky do Verony a že i víra v uzdravení slávistického univerzála Tomáše Holeše vzala za své.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vitali Lisakovič z Běloruska a Tomáš Souček během utkání kvalifikace MS 2022.

Článek
Fotogalerie

K prozření ho donutil především výkon, který mužstvo v pátečním večeru v Edenu podalo. Ztracené body, s nimiž reprezentace v kvalifikačních propočtech počítala. Komplikace na cestě za druhou příčkou ve skupině, která by měla nabízet výhodnější pozici pro jarní barážové semifinále. A samozřejmě vědomí, že na neutrální půdě v ruské Kazani musí jeho tým nad Běloruskem bezpodmínečně vyhrát, aby si naději na výhodnější pozici udržel.

„I na skóre bude samozřejmě záležet, prioritou je ale samozřejmě výhra. Pokud nastřílíme víc branek, půjde o bonus, za který budeme vděčni," byl si přitom ale vědom, že partie s Běloruskem nebude vůbec jednoduchou záležitostí.

Už v září v Ostravě s ním měl jeho tým problémy, a nakonec bral s povděkem těsnou výhru 1:0. A takoví Velšané se s Bělorusy trápili podobně, neboť tři body jim zajistil až ve třetí minutě nastavení kapitán Gareth Bale.

A to se hrálo rovněž na neutrální půdě v Kazani a výběr trenéra Kondratěva na tom bylo možná ještě hůř než teď.

„Postavíme hráče, o nichž budeme přesvědčeni, že jsou momentálně schopni zvládnout zápas nejlépe," naznačil Šilhavého asistent Jiří Chytrý hned po Walesu, že v dalším utkání ke změnám ve složení české reprezentace dojde. V rozestavení také.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý a asistent Jiří Chytrý.

A to přesto, že se neshodl se svým nadřízeným na příčinách matného výkonu proti Ostrovanům.

„Měli jsme těžké nohy," viděl Šilhavý příčinu v přemíře podzimních zápasů a tréninků, kumulující se únavě a z toho pramenících zranění vedoucích ke změnám v nominaci a následně složení mužstva.

„Bylo to o psychice. O hlavě a myšlení hráčů. Jakmile přijdou chyby, znejistíte a nohy ztěžknou. Zvláště když proti sobě máte rychlé Velšany s kvalitními brejky. Pak začne působit podvědomí, takže hráč si nechává od soupeře distanc, což je prostě špatně," měl jeho asistent Jiří Chytrý měl pro těžké nohy odlišné vysvětlení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští fotbalisté po utkání s Walesem.

Roli sehrály v pátečním Edenu nejspíš oba faktory, což byl pro trenéra a jeho ansámbl signál, že ke změnám sáhnout musí. A to přesto, že se k nim Šilhavý uchyluje tuze nerad, neboť věří a sází na své vyvolené a vyzkoušené hráče.

„Přijeli s námi noví hráči, takže ještě nejsem úplně rozhodnuti," připomněl dodatečně povolaného Pavelku a reprezentačního novice Buchu.

„Promýšlíme různé varianty. Třeba středovou trojici s Hložkem, protože víme, že v ní může hrát a jak se tam bude chovat, přemýšlíme i o Sadílkovi," byl o trochu konkrétnější asistent Chytrý.

„Může se stát, že i vpředu bude vypadat složení mužstva jinak," naznačil Šilhavý, že proti Walesu nebyl spokojen s tím, jak spoluhráči využívali a jaký servis poskytovali Patriku Schickovi, který hraje v bundeslize v báječné formě. Reprezentace toho ovšem nedokázala využít, takže i proto trenérova úvaha o nutnosti změn v sestavě a rozestavení týmu v dnešní kvalifikační partii s Běloruskem.

Zvlášť, když první prioritou je vítězství a druhou vítězství co nejvyšší, protože body a skóre jsou určujícím kritériem pro umístění ve skupině i pořadník barážových účastníků, z nichž prvních šest bude mít v březnovém semifinále výhodu domácího prostředí.

Jak dopadne zápas české fotbalové reprezentace proti Bělorusku?
Vyhraje Česká republika.
68,3 %
Bude remíza.
17,4 %
Vyhraje Bělorusko.
14,3 %
Celkem hlasovalo 9314 čtenářů.

Reklama