Hlavní obsah

První šampionát bez sparťanů či slávistů, teď kasírují Plzeň a Liberec

Praha

Podobnost s evropským šampionátem 1996 letos česká fotbalová reprezentace tak úplně nenaplnila. Až do finále nedošla, na EURO 2012 vypadla již ve čtvrtfinále. Výrazný podíl na složení týmu však stejně jako v Anglii znovu měly ligové kluby, především Plzeň. Paradoxně vůbec poprvé v samostatné české éře přitom nebyl na šampionátu ani jeden sparťan či slávista. A Plzeň s Libercem teď kasírují za hráče, kteří Spartě či Slavii ještě nedávno patřili...

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čeští fotbalisté oslavují postup do čtvrtfinále.

Článek

Nadvláda pražských S je dávno pryč. I strohá nominační fakta to dokládají. Zatímco ve stříbrném mužstvu z ME 1996 bylo pět slávistů a čtyři sparťani, na letošním šampionátu v Polsku a na Ukrajině se do reprezentace žádný vyslanec Sparty a Slavie nevešel. Ruce si mnou pokladníci v Plzni, Liberci a Jablonci...

Na šampionátu v roce 1996 nejvíc vydělala Slavia, vždyť jen Poborského tehdy prodala do Manchesteru United za částku odpovídající 4 miliónům eur a třeba Šmicra do Lensu za 2,5 miliónu. Sparta zase utržila od Lazia za Nedvěda 3,5 miliónu eur.

Letos bylo v nominované třiadvacítce osm zástupců domácí Gambrinus ligy – šest z Plzně (Limberský, Rajtoral, Kolář, Petržela, Pilař a Darida), po jednom z Liberce (Gebre Selassie) a Jablonce (Lafata).

Plzeň jen za náhrady dostane 12 miliónů

Peníze se jejich klubům hrnou i bez ohledu na následné přestupy. UEFA platí týmům kompenzace – za hráče z české ligy 2500 eur (64 tisíc korun) za každý den, který fotbalista na šampionátu strávil. A to nejen jejich současnému klubu, ale i těm, kde hráč působil poslední dva roky. Připočteme-li Jiráčka a Rezka, Plzeň si postupem do čtvrtfinále jen těmito náhradami přišla na přibližně 12 miliónů korun, Liberec s Jabloncem pak po 1,3 miliónu korun.

Dalším efektem jsou samozřejmě transfery. Slovan prodal Gebre Selassieho do Brém za částku 30-40 miliónů korun, Viktoria pak Petrželu do Augsburgu za 400 tisíc eur (10 miliónů korun). Jablonec možná pustí Lafatu, jehož si klubový boss Pelta cení na 25 miliónů korun.

Reprezentanti pražských S na šampionátech
ME 1996
Slavia (5): Suchopárek, Bejbl, P. Novotný, Poborský, Šmicer
Sparta (4): Kouba, Horňák, Frýdek, Nedvěd
ME 2000
Sparta (6): Fukal, Rosický, Lokvenc, J. Novotný, Gabriel, Blažek
Slavia (3): P. Vlček, Horváth, Rada
ME 2004
Sparta (3): Blažek, Hübschman, Poborský
Slavia (0)
MS 2006
Sparta (1): Blažek
Slavia (0)
ME 2008
Sparta (2): Kadlec, Sivok
Slavia (0)
ME 2012
Sparta (0)
Slavia (0)

Slavia pustila Gebre Selassieho, Sparta posílila Viktorku

Sparta a Slavia? Mohou si akorát tak drbat hlavu, že neodhadly potenciál hráčů, kteří jim patřili, ale teď za ně kasírují jiní...

Gebre Selassie přišel do Slavie z Jihlavy v roce 2007. Ještě v srpnu 2008 ho kouč Jarolím postavil v bitvě o postup do Ligy mistrů do základní sestavy na hřišti Fiorentiny. Jenže přestože byl Theo členem reprezentační jedenadvacítky, o měsíc později už šupajdil na hostování do Liberce. A do Edenu se nikdy nevrátil, protože Slovan po první sezóně uplatnil na talentovaného mladíka opci.

Sparta dopadla ještě hůř. Právě v létě 2008 pustila do Plzně velkou skupinu odložených hráčů. Kromě mazáka Horvátha do ní patřili také Limberský, Kolář, Petržela či Rezek. Nejdřív pro Viktorii dobyli Český pohár, potom ligový titul a nakonec i senzační postup do Ligy mistrů. Není tedy divu, že teď jsou hodnotným zbožím. Petržela měl přestup ven slíbený dávno. Na zahraničí může směle pomýšlet i Limberský, který odehrál skvělý turnaj. A bez transferové perspektivy zatím není ani Kolář.

Exsparťani základem mimořádného týmu

„Odehráli u nás některé dobré a některé horší zápasy. Život plyne dál, teď hrají prostě někde jinde," krčil rameny Jozef Chovanec, bývalý generální sportovní manažer Sparty, když exsparťani táhli Plzeň za titulem.

„Máme k dispozici kádr, jaký v Plzni nikdy nebyl. Jeho kvalita je mimořádná a základ byl položen ve chvíli, kdy ze Sparty přišlo šest hráčů, kteří tam moc nehráli," liboval si plzeňský kouč Pavel Vrba.

„Všechno špatné je k něčemu dobré. Že mě vyhodili ze Sparty... Já se rozhodl, že to zkusím v Plzni. Nikdo nevěděl, jestli to bude krok správným směrem," líčí Daniel Kolář. „Někteří kluci se ve Spartě necítí tak dobře. Možná na ně dolehne tlak, nemají tolik zkušeností, aby mohli hrát ve Spartě. Nebyli jsme to jen my, kteří se sešli v Plzni. Těch případů bylo více," poukazuje coby mluvčí plzeňských exsparťanů.

Viktoria se může těšit na další milióny

„Sparta je specifická v obrovském fanouškovském zázemí. Je to největší klub u nás. Je to o tom, kdo si tlak připouští a kdo ne. Výhodu mají flegmatici, kterým je všechno jedno. Hrají si svůj fotbal. Ti, co to řeší, mají všechno těžší. A já zrovna moc velký flegmatik nejsem," naznačuje Kolář, že odchod do menšího klubu může být trefou.

Vedení Viktorie si každopádně může nad svými exsparťany mnout ruce. Tým, jehož byli základem, jen na prémiích v Lize mistrů vydělal 280 miliónů korun. Teď Plzeň profituje ze startu svých hráčů na mistrovství Evropy a tento účet ještě není zdaleka uzavřen.

Kdyby chtěla, třeba mladého Daridu mohla bezprostředně po návratu z Polska prodat do Ruska za pohádkových 150 miliónů korun!

Reklama

Pavouk - Mistrovství Evropy ve fotbale 2012

  • Čtvrtfinále

  • 21.06.12      20 : 45
    Česká republika Česko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
  • 23.06.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Francie Francie
    2 : 0
  • 22.06.12      20 : 45
    Německo Německo Řecko Řecko
    4 : 2
  • 24.06.12      20 : 45
    Anglie Anglie Itálie Itálie
    0 : 1
    po penaltách
  • Semifinále

  • 27.06.12      20 : 45
    Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
    0 : 1
    po penaltách
  • 28.06.12      20 : 45
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 2
  • Finále

  • 01.07.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Itálie Itálie
    4 : 0