Hlavní obsah

Nedvěd: Šmicrovo odvolání od reprezentace bylo unáhlené

Praha
Aktualizováno

Jen na skok se objevil v Česku držitel Zlatého míče Pavel Nedvěd, bývalý záložník Juventusu, Lazia Řím a Sparty, aby v sobotu jako člen poroty vybral a dekoroval vítěze soutěže firmy Adidas o motor týmu. Utkání Plzně se Slavií ani osobně nestihl, vracel se zpět do Itálie. Český fotbal a reprezentaci však sleduje pečlivě a nevěří, že důvodem k odvolání kamaráda, manažera národního týmu Vladimíra Šmicra byla stížnost hráčů. Uvědomuje si také, jak důležitý bude výběr nového trenéra a je přesvědčen, že český fotbal má velký potenciál v mladých hráčích, jen ho musí využít.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Bývalý fotbalista Juventusu Pavel Nedvěd (vlevo) hovoří s již odvolaným manažerem reprezentace Vladimírem Šmicrem (vpravo) a tiskovým mluvčím národního týmu Jaroslavem Kolářem.

Článek

Co všechno podle vás reprezentaci chybí?

Toho je moc. Nebyli jsme úspěšní v kvalifikaci o mistrovství světa, vedení asociace z toho určitě vyvodí důsledky. Ale tím českou reprezentaci a náš fotbal vůbec nezatracuji. Talenty máme, a jsou i v reprezentačním áčku. Je tam několik velmi kvalitních mladých kluků, ale je třeba jim dát šanci, aby se mohli ukázat. Samozřejmě jim musí trenér pořádně vysvětlit, co od nich chce, jak mají hrát. Budoucnost určitě nevidím tak černě.

Mluvíte o talentech v reprezentačním áčku. Na kom se dá podle vás stavět?

Je jich víc, ale třeba Matěj Vydra nebo Václav Kadlec jsou v ofenzívě výborní, mají obrovské předpoklady.

Vy jste býval vždycky tahounem mužstva, dispečerskou roli teď plní Tomáš Rosický, kdo by ji mohl převzít po něm?

Třeba Vladimír Darida. To by mohl být ten nový správný motor reprezentace.

Nejste až příliš velký optimista?

Nemyslím si, opravdu máme šikovné fotbalisty. Jen je třeba začít s nimi pracovat a začít jinak, úspěšně, hlavně před domácími fanoušky, kteří si těch úspěchů ve skončené kvalifikaci doma moc neužili.

Hodně se mluví o novém trenérovi, nejvíc o plzeňském Pavlu Vrbovi. Doporučil byste ho?

To je těžké říct, to si musí vyřešit vedení českého fotbalu. Nesmí ale udělat chybu. Nemůžeme si dovolit nepostoupit z další kvalifikace, mělo by to velký dopad na náš fotbal. Výběr trenéra proto bude velice důležitý.

Mohl by to být třeba Zdeněk Zeman?

Na toho se ptáte pořád. Ale v první řadě byste se měli zeptat jeho, jestli by on chtěl trénovat český nároďák.

Vy osobně byste přijal nějakou funkci u české reprezentace, například manažera po Vladimíru Šmicrovi?

Na Vláďu se to teď všecko hodilo, jako by byl hlavní viník, to se mi nelíbí, v tom problém nebyl. On na hřiště nechodil a nehrál, ale asi k tomu kroku, který se mi zdá unáhlený, byly nějaké důvody. Na hřiště chodili hráči, v nějaké formě...

Prý si na něj stěžovali i hráči. Zažil jste něco podobného?

Ne. Ta kritika na manažera mě překvapila. A nepovažuji to za důvod, nezdá se mi to. V reprezentaci bylo vždy vše na nejvyšší úrovni. Nemyslím si, že by měl někdo takové výhrady nebo existoval u reprezentace tak závažný problém, za který by mohl manažer.

Stal jste se ambasadorem evropského šampionátu hráčů do 21 let, který bude v roce 2015 hostit Česko. Nezvažujete přijmout nějakou podobnou funkci, třeba i poradní v českém fotbale?

Byla to jediná funkce, kterou jsem mohl vzít vzhledem ke svému vytížení v Itálii. Jsem rád, že jsem takhle mohl pomoct. Pro český fotbal bude hodně důležité, jak šampionát zvládneme i na hřišti. Několik hráčů z té jednadvacítky, které ho bude moci hrát, už je v áčku. Měli by se tam postupně dostat i další, jako to bylo za trenéra Brücknera. Víc ale pro český fotbal teď udělat nemohu. Práce v Juventusu mě opravdu baví a sedět na dvou židlích nechci a nebylo by to dobré.

Česká reprezentace do Brazílie na mistrovství světa nepostoupila. Chystáte se tam vy osobně?

Slíbil jsem si, že tam pojedu na český nároďák. Bohužel tam nejsme, ale pojedu tam zřejmě z pracovních důvodů. Do mé kompetence v Juventusu ve spolupráci se sportovním ředitelem je i vyhledávání talentů a sledování mladých hráčů.

Neuvažujete výhledově o trenérské práci?

Nikdy jsem se jí nebránil, ale momentálně poznávám chod špičkového evropského klubu nikoliv ze hřiště, ale tak říkajíc z vnějšku. Pro mne to je obrovská zkušenost, které se teď nechci vzdát. Tím rozhodně trenéři někdy v budoucnu nevylučuji.

Fanoušci vás vybrali v anketě pořádané firmou Adidas historicky nejlepším motorem české fotbalové reprezentace. Co takovému ocenění říkáte?

Především mě vítězství překvapilo, protože reprezentace měla hodně dobrých motorů. Být motorem a duší týmů je náročné i hezké zároveň. Moc si ho ale vážím právě proto, že mě vybrali fanoušci.

Hledáte talentované mladíky pro Juventus po celé Evropě. Už jste někoho přivedli z Česka nebo Slovenska?

Přivedli, ale náš záběr je mnohem širší, vytipované talenty máme v mnoha zemích i mimo Evropu.

Vy jste ale býval proti odchodům mladých hráčů do zahraničí. Změnilo se to?

V jádru ne, ale když talent nezískám my, sebere nám ho jiný klub. Takový je současný fotbal. Když nemáte v zádech bohatého šejka, který vám koupí top hotové hráče, musíte je hledat a vychovávat sami. Pozitivum pro mladé je v tom, že mohou trénovat s nejlepšími hráči a u nás máme i střední školu přímo v klubu, aby kluci nemuseli dojíždět. Pravdou je, že když se mne někdo zeptá, jestli má jít v dorosteneckém věku, řeknu ano. Když má charakter, předpoklady, ať to zkusí. Zpátky může vždycky.

Reklama

Související témata: