Hlavní obsah

VIDEO: Za Vrbu mluví výsledky. Teď jde o to, aby se asociace dohodla s Plzní, říká Čech

Jan KrůtaSport.czPrávo

Brankářská jednička české fotbalové reprezentace Petr Čech doufá, že tým bude znát co nejdřív nástupce Josefa Pešiceho na trenérské lavičce národního týmu. „Za Pavla Vrbu hovoří výsledky. Ale v Plzni je pod smlouvou a bude záležet, jak dopadnou jednání s asociací,“ řekl gólman londýnské Chelsea v první den srazu před pátečním zápasem s Kanadou v Olomouci.

Petr Čech na reprezentačním srazu.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Trenér české fotbalové reprezentace Josef Pešice před utkáním s Kanadou.

Jak vnímáte neustále debaty o novém trenérovi?

Po tomhle zápase má asociace čtyři měsíce na to, aby se dohodla s klubem na uvolnění trenéra, který k národnímu týmu chce. Nebo aby našla trenéra, který k reprezentaci půjde, třeba i v zahraničí.

K čemu se přikláníte vy?

Všichni víme, o kom se mluví nejvíc. Trenér Vrba je v Plzni pod smlouvou a bude záležet, jak dopadnou jednání. Vím, že není jednoduché sebrat klubu trenéra v půlce sezóny, ale pokud se to udělá do konce roku, jeho nástupce bude mít celou zimní přípravu na to, aby s týmem pracoval.

Byl byste pro příchod Pavla Vrby?

Já s ním nikdy netrénoval, takže po téhle stránce ho hodnotit nemůžu. Ale hovoří za něj jeho práce i výsledky. Dostalo ho to do pozice, že o něj má reprezentace zájem.

Je reálné, že by českou reprezentaci vedl zahraniční kouč?

Vše záleží na ekonomických faktorech, koho si můžete dovolit. Ale naše mentalita je specifická, a proto by bylo určitě lepší využít domácího trenéra, který prostředí dobře zná.

Zvažoval jste, zda přijedete na duel s Kanadou, když je to v podstatě zápas o ničem?

Čekal jsem spíš, že dostanou šanci jiní. Ale trenér s Vláďou Šmicrem mi volali, že chtějí, abych přijel. Proto jsem tady. Žádné zranění nemám a jsem k dispozici.

Kdybyste měl možnost nominovat hráče na tenhle zápas, vzal byste spíš ty, kteří v reprezentaci tolik nehrají?

Kdybych měl možnost něco rozhodnout, tak bych zápas vůbec nehrál. Ten termín tady sice je, ale současný tým utkání nikam neposune. Budou se měnit trenéři, blíží se konec řady soutěží. Třeba hráči z Plzně tady skoro nejsou, protože mají náročný program. Kdybychom už měli nového trenéra a on chtěl mužstvo poznat, tak to plně chápu, ale takhle...

Přesto má trenér na Kanadu k dispozici to nejlepší, co šlo nominovat.

Já čekal víc nováčků, ale trenér určitě vycházel z toho, že jsme poměrně pod dost velkým tlakem veřejnosti a pro klid musíme vyhrát. Výsledek je momentálně důležitější než to, jestli si zahrajou jiní. Nemůžeme se proto divit, že nikdo nechce zkoušet hráče, protože kritiky je hodně. Přátelák hrajeme v nejsilnější možné sestavě a chceme ho vyhrát. I kvůli tomu, abychom postupně otočili mínění lidí do pozitivní míry.

Nemrzí vás, že se hraje jen s Kanadou?

V téhle době je pro nás těžké najít soupeře. Ti, kteří postoupili na šampionát, hrají často mezi sebou, do toho jsou baráže. A s týmy jako je Brazílie hrát nemůžeme, ti radši letí do Číny nebo Kataru, kde za to dostanou pořádně zaplaceno. Moc týmů, které připadají v úvahu, není. Proto hrajeme s Kanadou.

Reklama