Hlavní obsah

Rakousko má jako odměnu za skvostný podzim. Je fajn, že ani z ligy není cesta do reprezentace zavřená, raduje se Fleišman

Olomouc

Nenápadnými, ale nadstandardními výkony se prodral Jiří Fleišman až mezi tuzemskou fotbalovou elitu. Hlavně v podzimních zápasech byl oporou defenzivní linie Liberce, v Evropské lize pravidelně dokazoval vysoké kvality, a tak si vysloužil na závěr sezóny nominaci pro úterní přípravné utkání s Rakouskem. „Beru svoji přítomnost jako odměnu hlavně za první polovinu sezóny," říká obránce Severočechů před posledním zápasem jara.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Liberecký Jiří Fleišman v utkání evropské ligy proti Alkmaaru.

Článek

Nominace na zápas s Rakouskem byla zveřejněna až minulé úterý. Musel jste kvůli pozvánce na první reprezentační sraz měnit program? Nebo jste věděl, že vás trenér Vrba na seznam vyvolených zařadí?

Vůbec jsem neměl ponětí, že bych mohl být v reprezentaci. Dokonce jsem měl už několik týdnů zaplacenou dovolenou. I s rodinou se chystáme na Menorku. Nicméně odlet máme naplánovaný až na středeční odpoledne, takže vše ideálně vyšlo. Už se těším, jak si s dcerkou odfrknu ve vodě a na pár dnů fotbal úplně vypustím, ale teď myslím jen na reprezentaci. Navíc dovolenou si zkrátím jen o tři dny, což není žádný problém.

S Libercem se vám hlavně v průběhu podzimu hodně dařilo, postoupili jste do jarní fáze Evropské ligy. Ani trošku jste si s možností nominace v myšlenkách nepohrával?

V průběhu první poloviny sezóny možná trošku ano. Ale nechtěl jsem se zbytečně rozptylovat. Soustředil jsem se na výkony v klubu. Možná jde o odměnu za podzim, protože jaro mi kalí zranění. Nejprve zlomená zánártní kůstka, pak problém s kolenem. Z osobního pohledu bylo jaro zklamáním. Ale nakonec jsme s Libercem zase vybojovali místo v předkole Evropské ligy, což je super. V minulé sezóně jsme si soutěž a účinkování v ní užili, jen byla škoda, že jsme skončili s Alkmaarem.

Vysvětloval vám trenér Vrba, proč vybral pro zápas s Rakouskem právě vás?

Říkal mi, že Slovan sleduje delší dobu a já hraju ofenzivně laděného krajního obránce, navíc potřebuje leváka, aby zdvojil post za Davida Limberského.

Představuje nominace velké povzbuzení? Velkou motivaci do další práce?

Jsem rád, že se trenér nebojí dát šanci hráčům z ligy. Myslím, že pro nás působící v domácí nejvyšší soutěži jde o velmi pozitivní motivaci. Vidíme, že cesta do národního mužstva není zavřená.

Byl první den v reprezentaci hodně velkým skokem do neznáma?

Znám Dočkala a Váchu z Liberce, s dalšími se seznamuji. Na pokoji jsem měl být s Tomášem Necidem, ale až po příjezdu jsem zjistil, že je zraněný a místo něj nocuji se Standou Teclem. Ale v pohodě. Za pochodu vše poznávám.

Jaké byly první ohlasy vašeho okolí na první reprezentační pozvánku?

Ozvali se mi kluci, s nimiž jsem hrál v mládí. Psali, jak moc mi nároďák přejí. Už se nevídáme, ale pořád na mě myslí, čehož si ohromně vážím. Samozřejmě mě povzbuzovali i spoluhráči v Liberci. Říkali, abych si užil každou chviličku a nenervoval se. A také si ze mě v sobotu při loučení utahovali, že jestli půjdu na hřiště, lidé na mě budou bučet.

V reakci na fakt, že Sigma hrála poslední zápas v Liberci a remízou jste ji definitivně poslali do druhé ligy?

Přesně tak. Ale jde o shodu okolností. Myslím, že Sigma nesestoupila naším vzájemným duelem. Ligu si prohráli jinde.

Reklama

Související témata: