Hlavní obsah

Zelenáči budou proti Rakousku rádi za každou minutu. Čtyři borci čekají na první start

Olomouc

Jen kvarteto borců z výběru české fotbalové reprezentace pro úterní zápas s Rakouskem má na kontě přes deset startů v národním dresu. Čtveřice hráčů dosud nenastoupila ani na minutu a v souhrnu nominovaní borci vstřelili v dresu elitního výběru jedenáct branek. Tým Pavla Vrby chystající se v Olomouci na poslední zápas sezóny sestavený až na dvě výjimky hráči z ligy čeká skutečný křest ohněm.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Marek Štěch během tréninku české fotbalové reprezentace před utkáním ve Finsku.

Článek

„Moc nevím, co od zápasu očekávat. Mám zkušenosti ze zápasů jednadvacítky, ale tuším, že rozdíl bude hodně velký," říkal záložník Jan Kopic, který na sraz dorazil z Jablonce. „Nám se v klubu sezóna moc nepovedla, takže reprezentace je náplastí na bolavou duši. Vlastně už jen pobyt zde. Každá minuta bude sladkým bonusem, protože si uvědomuji, jak velká konkurence je na mé místo a šance na další starty je tedy nejistá," přemítal záložník Kopic, jehož trenér kontaktoval s předstihem a pobízel jej, aby v lize makal naplno a nepřipravil se tak o šanci. „Z jedenáctého týmu tabulky se na sraz asi standardně nejezdí, proto si důvěry ohromně vážím," vypravoval Kopic.

Nulu v kolonce startů dosud mají i brankář Štěch a obránci Hejda s Fleišmanem. „Je obrovsky pozitivní impuls, že se trenér nebojí vzít do mužstva i hráče z ligy. Jde o pozvbuzení a motivaci do další práce, když člověk vidí, že mezi nejlepší není cesta zavřená ani z domácí soutěže," říkal liberecký zadák Jiří Fleišman. „V každé minutě na trávníku se budu snažit odevzdat maximum a hlavně nepropadnout nervozitě," dušoval se Fleišman.

Jde o jednoho ze čtveřice hráčů, kteří v minulé sezóně nepůsobili buď ve Spartě či Plzni, klubech, které národnímu mužstvo dodaly většinu hráčů. „Ve vzájemných zápasech je rivalita velká, ale v reprezentaci jde vše stranou. Národní tým je odměnou, kde jde o přístup každého z nás," říkal Mario Holek, který se do reprezentace vrátil poprvé od roku 2010, kdy nastoupil proti Skotsku. V součtu má však odehráno jen 252 minut při šesti startech.

Pouze Limberský, Kolář, Petržela a Vydra mají v kolonce zápasů za národní tým dvouciferné číslo, přičemž poslední z borců je jediným legionářem podle aktuálních soupisek. Brankář Štěch se totiž po sestupu Yeovilu z druhé anglické ligy upsal pražské Spartě.

Jak dopadne zápas české reprezentace s Rakouskem?
Zvítězí Česká republika
69,7 %
Zápas skončí remízou
19,1 %
Zvítězí Rakousko
11,2 %
Celkem hlasovalo 9883 čtenářů.

Reklama

Související témata: