Hlavní obsah

Zlepšit defenzívu, nakázal Vrba před konfrontací s Rakouskem a vyhlíží první vítězství

Olomouc

Výběr složený téměř stoprocentně z hráčů domácí soutěže má pro Pavla Vrbu vybojovat první reprezentační výhru. Národní fotbalový tým pod taktovkou nového trenéra v předešlých duelech remizoval s Norskem a Finskem shodně 2:2. Dnes večer v Olomouci (20.30 hodin) proti Rakousku chce Vrba na třetí pokus konečně slyšet v šatně po utkání vítězný ryk.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba během tréninku fotbalové reprezentace.

Článek

„Kluci z ligy mohou překvapit a na podzim být v základním kádru A mužstva. Jistě budou mít složitější pozici, protože nyní zde nejsou legionáři, ale neznamená to, že by neměli žádnou šanci," říkal Vrba, z jehož výběru pro duel s Rakouskem působili v minulé sezóně jen Vydra a Štěch za hranicemi. Druhý jmenovaný se navíc už upsal Spartě. „Bude záležet jen na jejich formě," zdůraznil Vrba, že u něj nikdo nemá místo předplacené.

A byť Rakousko povolalo prakticky nejsilnější možný kádr, český trenér se krachu nebojí. „Legionáře jsme nenominovali, ale když si promítnu zpětně tři roky, máme dost zkušený tým. Vždyť mnozí z kluků hráli zápasy Ligy mistrů či Evropské ligy, kde se dostatečně ošlehali," odmítal si Vrba dělat alibi, že by snad nezdar mohl svádět na absenci hráčů ze zahraničí.

„Rozhodně Rakousko nepodceňujeme. Ale před rokem a půl jsme s Plzní porazili Atlétiko Madrid, které nyní hrálo finále Ligy mistrů. Tak čeho bychom se měli bát," usmál se Vrba, který si soupeře osobně prohlédl v Innsbrucku při jeho úterním duelu s Islandem. „Do půle mě zaujali silnou defenzívou, pak Island lépe kombinoval a ukázal nám cestu. Já věřím, že potvrdíme sílu. Pro sebevědomí je výhra důležitá," řekl český trenér.

Informace o soupeři dodal Brückner

S analýzou protivníka mu pomohl i Karel Brückner, jenž v minulosti vedl nejen český tým, ale v letech 2008 a 2009 rovněž Rakousko. „Měl přehled skoro o všech hráčích, protože v týmu soupeře byli už za jeho působení," vykládal Vrba.

Po dvou předešlých zápasech má jasno, co musí jeho výběr změnit. „Kombinačně byl náš minulý duel ve Finsku v pořádku. Ale je potřeba zlepšit defenzívu, protože jsme inkasovali lacino po individuálních chybách. A rovněž musíme být ve větším počtu ve finální fázi," prozradil Vrba pokyny pro hráče před bitvou s Rakouskem.

„S Norskem jsme si vítězství nezasloužili. Ale ve Finsku ano. V druhé půli bylo držení míče sedmdesát ku třiceti v náš prospěch, všechny statistiky hovořily pro náš tým, jen výsledek nebyl podle mého gusta. Ale měnit na základě dvou remíz svoji filozofii určitě nehodlám. Mám směr, jehož se budu držet," prohlásil Vrba přesvědčivě.

Hned několik borců čeká premiéra v národním dresu

V jeho sestavě čeká premiéra brankáře Marka Štěcha, s největší pravděpodobností se prvního startu dočkají v průběhu duelu i obránci Hejda, Fleišman a záložník Kopic.

Rakušané v posledních čtyřech zápasech neprohráli, v Olomouci ale ani přes nekompletní sestavu českého soka neočekávají snadnější utkání. „Hráče vašeho výběru tolik neznáme, ale není pochyb, že budou bojovat o své místo. My se chceme zaměřit hlavně sami na sebe. V posledních dvou zápasech jsme v poločase vždy vedli, nicméně po přestávce jsme povolili," naznačil trenér rakouského týmu Marcel Koller, že by rád tým dostal na vítěznou vlnu před podzimní kvalifikací.

Utkání Česko - Rakousko začíná na Andrově stadiónu ve 20.30 hodin, hlavním rozhodčím je Nizozemec Pol van Boekel.

Předpokládané sestavy
Česko: Štěch - Kadeřábek, Procházka, Holek, Limberský - Hořava, Vácha - Petržela, Hušbauer, Krejčí - Vydra.
Rakousko: Almer - Klein (Garics), Pogatetz (Dragovic), Prödl, Suttner - Ilsanker, Junuzovic - Sabitzer, Ivanschitz (Baumgartlinger), Arnautovic - Janko.

Reklama

Související témata: