Hlavní obsah

Česko - Rakousko 1:2Rakouský náhradník obral Vrbu i o remízu. Ve třetím zápase pod novým koučem reprezentace padla

MinutaMin. Tým Hráč Akce
33. Sabitzer 0 : 1
42. Hořava 1 : 1
73. Baumgartlinger 1 : 2
Záznam online reportáže

Olomouc

Ani na třetí pokus se trenér Vrba a česká reprezentace s ním výhry nedočkali, ba co víc, tentokrát museli v Olomouci skousnout porážku. Na Hané totiž výběr poskládaný z hráčů z české ligy doplněný o jediného krajánka Vydru podlehl Rakousku 1:2. Na vedoucí gól Sabitzera sice odpověděl před přestávkou Hořava, jenže trefa náhradníka Baumgartlingera sedmnáct minut před koncem přinesla rozřešení. Po dvou remízách se Seveřany se tak čekání na první vítězství české reprezentace pod Vrbovým vedením odkládá minimálně do zářijové přípravy s USA.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kouč Pavel Vrba při přípravném utkání s Rakušany.

Článek
Fotogalerie

Kostra Vrbova výběru poskládaná hned ze sedmi hráčů mistrovské Sparty, kteří si měli vyhovět naprosto ve všem, měla na Rakušany platit. Alespoň taková byla trenérova představa i očekávání olomouckého publika, které tudíž i pár vyčkávacích minut na úvod velkoryse tolerovalo.

Podruhé už Štěch nárok neměl

Jenže ani tato konstelace efekt nepřinášela, neboť s opatrnou, ovšem umně vystavěnou protivníkovou defenzívou plnou důrazu, obětavosti, ale také nepříjemného napadání si český celek nevěděl rady. Pár náznaků letenské souhry i střeleckých pokusů se sice objevilo, ale jen u nich zůstávalo.

Gólmana Almera v podstatě nezaměstnaly, neboť mířily buď daleko či vysoko mimo, nebo je zblokovali obránci. Jen Limberský ho donutil vyrážel střelu zpoza šestnáctky na roh, ale to bylo také prakticky na celou první půli všechno.

Po pětadvaceti minutách tak měli po prvním vážnějším výpadu k vedení blíž Rakušané. Po Procházkově zaváhání a Sabitzerově ráně měl gólman Štěch možnost dokázat, že bude v nové sezóně pro Spartu skutečnou posilou. A předvedl se bravurně, neboť míč mířící k tyči vytáhl na roh.

Úvodní příležitost hostů zmařil, proti druhé byl ovšem po osmi minutách i on bezmocný. Arnautovic a Sabitzer dokonale rozebrali českou obranu, Arnautovic na sebe vylákal i Štěcha, takže Sabitzer střílel bez problémů do prázdné brány.

Hořava srovnal, jeho náhradník selhal

Naštěstí pro Vrbu i celý český tým stačil exolomoučák Hořava zařídit ještě před přestávkou vyrovnání. A po podobně parádní akci, jaká předcházela gólu Rakušanů. Hušbauer mu patou přiťukl míč a Hořava technickou střelou zpoza šestnáctky trefil šibenici.

Hořavův náhradník Kolář měl pět minut po přestávce možnost skóre úplně otočit. V přečíslení tří na jednoho se dostal po Krejčího přihrávce do slibné palebné pozice, ale Almer jeho úmysl vystihl a ránu lapil.

Vrbův tým už byl aktivnější, neboť zvýšil pohyb, zrychlil a hlavně zpřesnil kombinaci, do níž před soupeřovou šestnáctkou začal přidávat i nápady. Navíc se pokoušel i o střelbu mnohem častěji, takže Almer se ocital v ohrožení. A to přesto, že Vácha a po něm Dočkal mířili vedle.

Náhradníkovo rozřešení

Střeleckou marnost tak Rakušané dokonale ztrestali. Stačilo jim vymanit se poprvé po dlouhé době z obležení, vyrazit vpřed a střídající náhradník Baumgartlinger opakovanou ránou z dvaceti metrů překonal Štěcha. Jeho první pokus ještě Vácha s Hušbauerem zblokovali, proti druhé střele mířící k tyči neměli nárok ani oni, ani gólman.

Český tým se v hektickém čtvrthodinovém závěru naplněném řadou závarů, příležitostí Petržely, neuznaným gólem a málem i vlastní brankou Rakušanů snažil o vyrovnání, jenže marně. Navíc měl ještě štěstí, že v poslední minutě další náhradník Janko v obrovské šanci proti Štěchovi nepochodil.

I na třetí pokus tak musela reprezentace pod Vrbovým vedením skousnout prohru a čekání na první úspěch odložit do zářijové přípravy s Američany.

Přípravné utkání v Olomouci
ČR - Rakousko 1:2
Branky: 42. Hořava - 33. Sabitzer, 73. Baumgartlinger.  Rozhodčí: Van Boekel - Boonman, Van de Ven (všichni Niz.). Diváci: 10 653. Poločas 1:1.
ČR: Štěch - Kadeřábek, Procházka, Holek, Limberský (73. Fleišman) - Vácha, Hořava (46. Kolář) - Dočkal (63. Petržela), Hušbauer (89. Hejda), Krejčí (73. Kopic) - Vydra (73.Tecl). Trenér: Vrba
Rakousko: Almer - Garics, Prödl, Pogatetz, Suttner - Ilsanker (89. Dragovič) - Weimann (63. Janko), Junuzovič (46. Baumgartlinger), Ivanschitz (63. Lindner), Arnautovic (73. Klein) - Sabitzer (84. Lazaro). Trenér: Koller.

Reklama

Související témata: