Hlavní obsah

K zamyšlení je bídná koncovka i defenziva, říkali reprezentanti po rakouské lekci z efektivity

Olomouc

Neproměněné šance v úvodu druhého poločasu připravily fotbalovou reprezentaci Česka o naději na vítězství v úterním přípravném duelu s Rakouskem v Olomouci. Svěřenci Pavla Vrby byli v koncovce zoufalí, zatímco soupeř ukázal téměř maximální efektivitu a vyhrál 2:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Matěj Vydra během přátelského utkání s Rakušany v Olomouci.

Článek
Fotogalerie

„Prohra mě strašně mrzí. Tím spíše, že jsme byli lepší a měli spoustu šancí. Rakušané byli hodně efektivní, herně nás nepředčili. Příležitosti, které jsme si vytvořili, prostě musíme proměňovat," zlobil se brankář Marek Štěch po debutu v národním celku.

„Kombinačně jsme byli lepší než Rakušané už v průběhu prvního poločasu, po přestávce jsme pak měli velkou převahu, hodně prostoru na hru přesně, jak trenér Vrba předpovídal. A z toho vyplynulo mnoho šancí. Ale efektivita byla bídná," posteskl si záložník Tomáš Hořava.

Potvrdil, že olomoucký stadión je pro něj v reprezentaci místem zaslíbeným. Právě zde v národním dresu debutoval, později vstřelil první gól za Česko, a proti Rakousku zaznamenal životní trefu. „Moc branek nedávám, ale když už se trefím, je to paráda. Hezčí jsem asi nikdy nezaznamenal. Hušbauer mi míč parádně přiklepl patičkou, já jsem od něj takové řešení očekával," vyprávěl Hořava.

Zkušení hráči by pomohli

Nad radostí ze vstřelené branky však převažovalo zklamání z prohry. „Finální fázi jsme prostě vůbec nezvládli. Naše kvalita v koncovce je k zamyšlení," kroutil hlavou Hořava nad množství promarněných šancí. „A když si vezmu defenzivu, inkasovali jsme šest branek ve třech duelech, což rozhodně není pěkné vysvědčení," uznal Hořava. „Možná se na naší defenzivě projevilo, že v podobném složení nikdy nehrála a měli jsme jen dva tréninky," přemítal Štěch, po jehož podpisu kontraktu se Spartou byl jediným legionářem ve výběru pro bitvu s Rakouskem útočník Vydra.

„Kluci působící venku jsou hodně kvalitní, ale i bez nich byly ve hře fáze, na nichž jde stavět," přemítal Hořava v připomínce faktu, že Češi měli až na jediného hráče borce z domácí soutěže. „Zkušení hráči ze zahraničí by nám asi pomohli. Ale na druhou stranu, šancí jsme měli vážně tolik, že i bez legionářů jsme měli zápas zvládnout vítězně," řekl Štěch.

Štěch český tým podržel

Při prvním reprezentačním startu musel brzy řešit hodně svízelnou situaci, když Sabitzer na velkém vápně napálil míč po souboji s Procházkou, ale Štěch český gólman byl u pravé tyče včas. „Byl jsem rád, že jsem se dostal do hry a kluky podržel," promítal si utkání.

V dalším průběhu dvakrát inkasoval, aniž by měl šanci míči v cestě do sítě zabránit. „Při prvním Rakušané dobře zakombinovali, u druhého jsem byl sice blízko, ale Baumgartlinger balón trefil hodně dobře," hodnotil gólové situace soupeře Štěch, který v poslední minutě skvostně vychytal Janku. „Byl jsem rád, že jsme neprohráli o dva góly. Vždyť průběh zápasu byl zcela opačný. Měli jsme zvítězit minimálně tříbrankovým rozdílem," posteskl si strážce české svatyně.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.