Hlavní obsah

Teď se ukáže, jak na tom doopravdy jsme, vítá Dovalil prověrky s Angličany a Portugalci

Praha

Neskutečné, jak rychle se blíží evropský šampionát jedenadvacítek, který budou hostit česká a moravská města Praha, Olomouc a Uherské Hradiště. Pro trenéra mladé české reprezentace Jakuba Dovalila tudíž budou přípravné duely s Anglií a Portugalskem na konci března důležitým testem. „Tři měsíce před šampionátem si ověříme, jak na tom skutečně jsme,“ přitakává kouč, od něhož se očekává, že bude se svým mladým výběrem usilovat o medaile.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Matěj Hanousek a trenér Jakub Dovalil během přátelského utkání s Dány.

Článek

Konečně se zdá, že přichází čas očekávané preference a váš tým nabírá na síle. Vždyť na přípravu s mladými Angličany a Portugalci budete mít k dispozici Vydru a Václava Kadlece, kteří by za normálních okolností zřejmě figurovali v kádru áčka...

Domluvili jsme se s trenérem první garnitury Pavlem Vrbou, že Vydra s Kadlecem by neměli v áčku takové vytížení, jako v jedenadvacítce, takže na nadcházející přípravu je budeme mít k dispozici. Tím ale není řečeno, že se situace nemůže v dalších týdnech změnit. Pokud by forma Vydry gradovala a on nastřílel v Anglii v dalších utkáních deset gólů, klidně se může v nominaci áčka na další kvalifikační duel na Islandu objevit. A o Kadlecovi platí totéž.

Teď je ovšem máte vy a musíte vyřešit dilema, jak je do sestavy začlenit...

Oba dva jsou adaptabilní, takže v tom problém nevidím. Mohou hrát na hrotu útoku, jsou schopni operovat na straně útoku i zastávat roli podhrotového útočníka. Záleží na nás, abychom jim vybrali v sestavě nejlepší místo.

Neuvažoval jste, že byste povolal i některého dalšího hráče přicházejícího pro jedenadvacítku v potaz, jenž momentálně figuruje v áčku?

Předběžně jsme se dohodli, že bychom ve druhém přípravném střetnutí proti Portugalcům využili služeb Krejčího. Ten se sice bude nejprve s áčkem koncentrovat na kvalifikaci s Lotyšskem, ale na Slovensko s áčkem nepojede a posílí nás.

Podobná varianta by se zřejmě nabízela s Kadeřábkem, kdyby nebyl momentálně zraněný. Mimochodem - jak daleko jste pokročili s domluvou, že by byli k dispozici pro červnový evropský šampionát jedenadvacítek, který se koná v tuzemsku?

Šampionát začne za 93 dnů a snahou všech samozřejmě je, aby ho naše jedenadvacítka absolvovala v co nejsilnějším složení. Domluvy k tomu pochopitelně směřují, a pokud budou hráči zdraví, jejich služeb chceme využít. Podstatné je, že kvalifikační duly áčka o EURO a mistrovství Evropy jedenadvacítek spolu nekoliduje. Do šampionátu ale pořád ještě zbývají dva tři měsíce.

Teď ovšem přichází čas prubířské zkoušky, neboť 27. března hrajete v Praze přípravu s Angličany a čtyři dny poté s Portugalci.

Jsme rádi, že se utká právě s účastníky mistrovství Evropy. Silní soupeři prověří, jak na tom tři měsíce před šampionátem doopravdy jsme.

Tomu ostatně odpovídá i nominace, do níž jste vybral nejlepší hráče přicházející v úvahu...

Jen lituji, že Baranek v Plzni a Masopust v Jablonci zatím nedostávají tolik prostoru a možností, kolik bychom si přáli. Ale na druhé stranu kvituji, že všichni tři nominovaní gólmani pravidelně nastupují a chytají, což v minulosti nebývalo, že pravidelně hrají Kalas, Kadlec a teď i Vydra, potěšitelné je, že mladoboleslavský Skalák a slávistický Zmrhal mají velmi dobrou formu.

Jediným nováčkem  ve vašem výběru je mladý legionář z Austrie Vídeň Patrizio Stronati.  Proč jste se rozhodl právě pro něho?

Na Bazalech začal hrát už pod trenérem Puplpitem, před odchodem do Rakouska měl co se statistik týče jedno z nejlepších defenzivních hodnocení. A protože nám vznikl s tím, že  Baránek v Plzni příliš nehraje,  rozhodl  jsem se Stronatiho vyzkoušet. Má předpoklady, aby uspěl, navíc je z působení v Baníku sehraný s Baránkem, což hrálo v rozhodování a jeho nominaci rovněž roli.

Kádr jednadvacítky na přípravu s Anglií a Portugalskem:
PostJméno a příjmeníKlubStartůBranky
Brankáři
Tomáš KoubekHradec Králové120
Jiří PavlenkaOstrava40
Michal ReichlOlomouc10
Obránci
Jan BaránekPlzeň50
Jakub BrabecSparta Praha90
Tomáš HolešHradec Králové80
Jakub JugasBrno70
Patrizio StronatiAustria Vídeň00
Matěj HanousekDukla Praha101
Matěj HybšJihlava70
Tomáš KalasMiddlesbrough170
Záložníci
Martin FrýdekLiberec50
David HouskaOlomouc100
Ladislav TakácsTeplice21
Lukáš MasopustJablonec50
Robert HrubýSlavia10
Ondřej PetrákNorimberk71
Tomáš PřikrylDukla71
Michal TrávníkSlovácko41
Jaromír ZmrhalSlavia Praha131
Útočníci
Václav KadlecSparta137
Jiří SkalákMladá Boleslav120
Matěj VydraWatford20

Reklama

Související témata: