Hlavní obsah

Zelenáč Vydra se mezi fotbalovými Lvíčaty cítí děsně starej

Praha

Ač fotbalově patří k mazákům, podle počtu odehraných minut a startů je útočník Matěj Vydra v kádru české reprezentace do 21 let zelenáčem. Dnešní přípravný duel Lvíčat s Anglií (od 20.30 h v Praze na Letné) bude teprve jeho třetím startem ve výběru trenéra Dovalila, který se chystá na červnové domácí mistrovství Evropy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Matěj Vydra v reprezentačním dresu.

Článek

„Jsem tu jako nováček. Vlastně jsem se s klukama neviděl čtyři roky," vykládá s úsměvem 22letý útočník působící v druholigovém anglickém Watfordu.

Minuty i góly sbíral v reprezentační šestnáctce, sedmnáctce, osmnáctce, devatenáctce i v elitním výběru, jen v jednadvacítce se mu zatím skórovat nepodařilo. „Bídná bilance," směje se Vydra. Nastoupil jen v srpnu a v září 2011 proti Andoře a Arménii. Pak už sloužil áčku.

„Kluci asi moc nevědí, že služebně jsem zelenáč. Ale většinu jich znám z mládežnických výběrů, což je super pro adaptaci. Nicméně první den srazu na mě ti mladší koukali trochu divně. Připadal jsem si děsně starej," culí se Vydra.

Za přátelák je rád

Patří k borcům, na něž bude Dovalil spoléhat nejen při nadcházejícím přípravném dvojzápase s Anglií a Portugalskem, ale zejména pak během ME. „Chci v nejbližších duelech ukázat, že můžu klukům pomoct. Jsem rád, že si můžu zahrát přátelák a neskočit do týmu až pro evropský šampionát," tvrdí Vydra.

V předminulé sezóně byl nejlepším střelcem Watfordu, pak okusil i Premier League v dresu West Bromwiche a nyní opět září ve Watfordu, s nímž si dělá zálusk na postup mezi elitu. Jeho zkušenosti by měly být pro jednadvacítku velkou zbraní.

„K evropskému šampionátu hledím jako k vrcholu dosavadní kariéry. Pro mnohé z nás může být milníkem, od kterého se bude odvíjet další sportovní život. Máme tým, v němž každý umí hrát fotbal. Pokud to podpoříme bojovností a vytvoříme správnou partu, můžeme uspět," je si jistý Vydra.

Pozici neřeší

V ofenzívě by měl patřit k pilířům společně s Kadlecem, jehož rovněž využívá trenér Vrba ve službách elitního výběru. Vyzkoušet si souhru tak zřejmě nebude možné dříve než při soustředění před ME. „Je jasné, že áčko má přednost," nedělá si Vydra hlavu. „Navíc já moc neřeším, jestli mě trenér pošle na křídlo, na hrot nebo na střídačku. Budu makat v každé roli. A pokud budu na hřišti, budu se snažit těžit z mé přednosti, kterou je rychlost," plánuje Vydra.

Velkého očekávání a tlaku se neděsí. „I v klubu na mě spoléhají. Mým úkolem je střílet góly a nahrávat na ně. Zpočátku sezóny se mi to dařilo, pak jsem měl trošku výkyv. Ale odpovědnosti se nezříkám, určitě se neleknu, až půjde to tuhého. Snad úlohu tahouna zvládnu," přemítá Vydra. „Člověk musí být silný v hlavě, což se mi daří. Střílím góly v tréninku i v zápasech."

Dnešní souboj s anglickou jednadvacítkou bude pro rodáka z Chotěboře pikantní, neboť v brance soupeře bude s největší pravděpodobností klubový spoluhráč Jonathan Bond. „On mě zná stejně jako já jeho. Když se dostanu do šance, budu vědět, kam střílet," směje se Vydra.

Reklama

Související témata: