Hlavní obsah

Vrba před Lotyši: 15 bodů by bylo skvělých, k postupu ale bude potřeba ještě šest

zp, dosSport.cz

Základní povinnost nemusí Vrbovi nikdo připomínat. Jeho svěřencům tuplem ne. „Čekají se od nás tři body, my je samozřejmě čekáme také,“ připouští kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický před dnešním pátým dílem kvalifikace o EURO 2016 proti Lotyšům. Samo sebou, že on, stejně jako trenér si jsou dobře vědomi, co z tohoto přiznání plyne. „Povinnost vyhrát a završit tak dosavadní kvalifikační zisk na patnáct bodů,“ přitakává Vrba před duelem v pražském Edenu, jímž může jeho tým o další kus otevřít francouzskou bránu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Reprezentační kouč Pavel Vrba kontroluje čas během tréninku.

Článek

Je pramálo pravděpodobné, že by Lotyši vyrukovali k duelu s českým týmem s jinou tváří, než jakou představili v dosavadním průběhu kvalifikace. „Zajištěná obrana a čekání na protiútoky, to je jejich taktika," dělí se gólman Petr Čech o poznatky, které načerpal společně s ostatními u videa.

Plašil: Rychle dát gól

I ze zápasu, v němž v polovině listopadu schytali Lotyši v Amsterdamu od Nizozemců šestigólový výprask. „Domácí vedli o půli už třígólovým rozdílem a pak to měli pochopitelně snazší. Lotyši jim dopřávali hodně prostoru a druhý poločas nezvládli," připomínal Vrba.

„Proto bude důležité jim rychle vstřelit gól. Tím se uklidníme a budeme moci hrát náš fotbal," reaguje Jaroslav Plašil, jehož role favorita ani trochu neděsí. „Občas je dobré, když se gard vymění a my musíme vyhrát."

Jak zřejmě nastoupí
ČR: Čech – Gebre Selassie, Procházka, Kadlec, Limberský – Plašil, Darida – Dočkal, Rosický, Krejčí – Lafata.
Lotyšsko: Kolinko - Gabovs, Dubra, Gorkšs, Kurakins - Ikaunieks, Zjuzins, Fertovs, A. Višnakovs - Šabala - E. Višnakovs.

A nic na tom nemění, že trenér hostů Marians Pahars, první lotyšský fotbalista, který si zahrál Premier League a se Southamptonem dokonce postoupil do finále FA Cupu, prohlašuje: „Nemáme co ztratit a tudíž můžeme hrát uvolněně, neboť veškerá tíha leží na soupeři. Češi mají skvělý tým, o čemž svědčí to, že v dosavadním průběhu kvalifikace neztratili ani bod."

Lotyšský kouč skládal komplimenty

Komplimentů na adresu Vrbova výběru se vůbec linula z úst osmatřicetiletého kouče Lotyšů spousta. Reminiscencí na první setkání s českým fotbalem, k němuž došlo na evropském šampionátu 2004 v Portugalsku, kde nastoupil v utkání základní skupiny ještě jako hráč, rovněž.

„Hotovou fantazií pro nás bylo tehdy už to, že jsme na mistrovství Evropy postoupili. Nemluvě o duelu s českou reprezentací, která měla jedno z nejlepších mužstev na světě," zavzpomínal Pahars.

„Teď je to ale podobné, v každé řadě mají Češi lídry. Ve středové řadě Rosického, pro mě doslova magického fotbalistu, v bráně zase Čecha, jenž je jedním z nejlepších gólmanů všech dob."

Tři body povinností, přiznává kapitán

Trenér české reprezentace Pavel Vrba si je předností svých hráčů vědom, a proto roli favorita bere. Zvláště, když náznaky komplikací se sestavou jsou zažehnány a i Limberský by měl být pro dnešní duel k dispozici.

„Způsob naší hry nebyl v posledních zápasech špatný, ale dál pracujeme na jejím zdokonalení a na tom, abychom byli ještě silnější a lepší," kvituje kouč národního týmu vzestupný trend ve výkonech svého celku, jenž by měl dnes v podvečer v Edenu pokračovat.

Výsledkem by tudíž měla být výhra a další tři kvalifikační body. Povinné, jak uznal i kapitán Rosický.

Kvalifikační utkání ČR - Lotyšsko se hraje dnes od 18 hodin v pražském Edenu, poslední vstupenky budou v prodeji v pokladnách na stadionu. Přímý přenos vysílá ČT Sport, on line reportáž můžete sledovat na www.sport.cz.

„Kdybychom měli po první polovině kvalifikace patnáct bodů, představovalo by to velice dobrý vstup. Ke stvrzení postupu na evropský šampionát jich však ještě šest sedm budeme potřebovat," připomíná trenér Pavel Vrba, že brány do Francie se v případě vítězství nad Lotyšskem sice ještě víc otevřou, ale postupovou jistotu jeho tým zdaleka mít nebude.

„Když každý z nás odevzdá na hřišti sto procent, zvládneme to," ujišťuje legionář z Bordeaux Jaroslav Plašil. „Mluvit ale o postupu bude i po případném vítězství předčasné. Z pěti zápasů budeme mít patnáct bodů, o dalších patnáct se ale bude ještě hrát."

Jak dopadne kvalifikační duel ME mezi Českem a Lotyšskem?
Vyhrají Češi
88 %
Zápas skončí remízou
7,4 %
Zvítězí Lotyši
4,6 %
Celkem hlasovalo 15649 čtenářů.

Reklama

Související témata: