Hlavní obsah

Fotbalisté jsou rádi, že se vyhnuli Ukrajině a Itálii

PRAHA

Čeští fotbaloví reprezentanti si po pátečním losování kvalifikace mistrovství Evropy pochvalovali především skutečnost, že se vyhnuli skupině B, kde se poměří mimo jiné Itálie s Ukrajinou. Hráči národního týmu jinak složení "české" skupiny, kde se dále objevily Německo, Slovensko, Irsko, Wales, Kypr a San Marino, hodnotí odlišně.

Článek

Zatímco stoper Tomáš Ujfaluši ji označuje za "velmi hratelnou" a útočník Milan Baroš za "přijatelnou", útočník a rekonvalescent Jan Koller byl z výsledku losu lehce zklamaný a hovořil o velmi těžké skupině.

Obránce italské Fiorentiny Ujfaluši měl po losování radost. "Hlavní je, že nejsme ve skupině s Itálií a Ukrajinou. Osobně jsem s naší skupinou velmi spokojený. Potkala nás jedna z nejlepších možných variant," prohlásil Ujfaluši.

Postoupí čeští fotbalisté na EURO 2008?
Hlasujte v anketě na konci článku.

"Mohlo to dopadnout hůř, z této skupiny nemusíme mít strach," dodal bývalý obránce Olomouce a Hamburku. Trochu mu vadí jen to, že se Češi ve skupině potkají s ostrovním duem Irsko, Wales. "S Irskem jsme hráli nedávno a prohráli jsme tam, takže jsme se o jejich síle už přesvědčili. Wales o moc slabší nebude," odhadl Ujfaluši, kterého těší i skutečnost, že Češi nemusí cestovat do dalekého Kazachstánu.

Těší se i na prestižní derby se Slovenskem. "To bude velmi zajímavý zápas. V baráži mistrovství světa jsem si je sice moc nepřál, ale ve skupině mi určitě nevadí," poznamenal Ujfaluši.

Podle Pavla Nedvěda budou pro české fanoušky velkým lákadlem především kvalifikační zápasy s Německem a se Slovenskem. "Ve skupině narazíme na soupeře, se kterými jsme se moc nepotkávali, a nejsme tedy navzájem ani moc okoukaní," řekl turínský záložník serveru fotbalového svazu.

Sám však nepředpokládá, že by si v kvalifikaci příštího evropského šampionátu zahrál. "Přijel bych jedině tak na vozíku..." prohlásil se smíchem hráč, který se ještě nevyjádřil, zda bude v českém dresu startovat na letošním mistrovství světa v Německu.

Stoper Paris St. Germain David Rozehnal si losování v přímém přenosu nenechal ujít. A cítil prý úlevu, když do skupiny B, kde figurovaly Itálie s Ukrajinou, spadla z prvního výkonnostního koše Francie.

"K nim bych jít určitě nechtěl, to je podle mého teď ta nejtěžší skupina. Trochu mi zatrnulo, když k nim šel tým z prvního koše," uvedl Rozehnal. "My jsme podle mého v takovém zlatém středu. Německo a hlavně Slovensko v minulé kvalifikaci ukázalo, že jde hodně nahoru. Ale pořád je lepší hrát s nimi než s Italy a Ukrajinou," zdůraznil Rozehnal.

Koller: Na postup má pět týmů

Méně optimistický už byl kanonýr Koller. "Bude to hodně těžké, o postup si to může rozdat až pět mužstev," uvedl Koller. "Němci a Slováci, kteří se v poslední době hodně zvedli, budou velmi silní, to samé platí pro Irsko a Wales a hlavně pro zápasy na jejich půdě," dodal útočník bundesligového Dortmundu, který se v německém Regensburgu zotavuje po listopadové operaci kolenních vazů.

Koller věří, že stihne červnové mistrovství světa v Německu a zahraje si i v evropské kvalifikaci. "Už chodím běhat na pás a koleno vypadá dobře. Po zátěži mě nebolí ani neotéká," radoval se Koller.

Baroš naopak tvrdí, že český tým bude ve skupině favoritem a nikoho se prý bát nemusí. "Naopak. My jsme teď v pozici, že se ostatní týmy musejí bát spíš nás, ne my jich," prohlásil útočník Aston Villy. "Na druhou stranu je skupina dost našlapaná a nečeká nás nic jednoduchého. S výjimkou Kypru a San Marina tam každý může porazit každého," uvažoval Baroš.

Stejně jako Ujfaluši i on vítá konfrontaci se Slovenskem. "Bude to hodně vyhecovaný zápas, derby, a taková utkání mám moc rád. Je to dobré i proto, že za námi budou moci přijet naši fanoušci. Ti to budou mít kousek i do Německa," řekl Baroš.

Reklama

Související témata: