Hlavní obsah

Fotbalisté zahájí kvalifikační cestu na ME proti Walesu

FRANKFURT NAD MOHANEM

Čeští fotbalisté zahájí kvalifikaci mistrovství Evropy 2. září domácím utkáním s Walesem. O termínech zápasů se rozhodlo na čtvrteční schůzce zástupců všech sedmi týmů skupiny D, která se uskutečnila ve Frankfurtu nad Mohanem. O výsledku jednání informoval generální sekretář svazu Petr Fousek.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Budou se čeští reprezentanti radovat i po skončení kvalifikace ME?

Článek

Kvalifikace šampionátu, jež se uskuteční za dva roky ve Švýcarsku a Rakousku, byla rozlosována už 27. ledna v Montreux, ale o přesném termínovém kalendáři se zástupci týmů domlouvali až ve čtvrtek. Pokud by se nedohodli do 26. února, Evropská fotbalová unie by pořadí zápasů vylosovala. K losu ale nedošlo.

Hned ve druhém zápase pojede tým Karla Brücknera na Slovensko. Německo dorazí do České republiky v březnu příštího roku, na půdě nejvážnějšího soupeře v boji o prvenství ve skupině nastoupí Češi 17. října. O měsíc později přijede do Prahy tým Slovenska. Boje ve skupině pak bronzový tým z Eura 2004 zakončí ve středu 21. listopadu na Kypru.

Klidná atmosféra

Jednání se podle Fouska odehrávalo v poměrně klidné atmosféře. Ostatní účastníci respektovali, že se nejprve na základních principech musí domluvit zástupci českého a německého týmu, tedy mužstev z prvního a druhého koše.

"Již ve středu během slavnostní večeře jsme si předali některé informace a ráno jsme se na společné schůzce sešli. Přítomen byl trenér Brückner a já, za Němce jednali kouč Klinsmann a generální sekretář Schmidt. Ten také dnešní schůzku řídil," uvedl Fousek.

Kolize s ragby

Schůzka se zkomplikovala ve chvíli, kdy jednalo o zápasech Slovenska a Kypru. "Komplikace přinášely podle očekávání také potíže se stadióny v Irsku a ve Walesu, kde se hraje současně ragby a docházelo k termínovým kolizím," řekl Fousek. Krátce před patnáctou hodinou ale byla dohoda na světě a termínová listina byla hotová.

Ihned poté následovala tisková konference, na níž se trenér Karel Brückner příliš nechtěl k pořadí zápasů vyjadřovat. "Skupina je silná a o postupu nerozhodne pořadí zápasů, ale samotné výkony. To však bylo zřejmé už po losování. S výsledkem dnešní schůzky jsem ale poměrně spokojen," prohlásil český kouč, který s sebou vezl jako tradičně svůj vlastní plán. Ten sice musel upravit, ale nijak výrazně. Čechům například vyšla vize, že ve dvojzápasech začíná mužstvo vesměs na domácí půdě.

Přehled zápasů:
2006:
2. září: ČR - Wales, Německo - Irsko, Slovensko - Kypr,
6. září: Slovensko - ČR, San Marino - Německo,
7. října: ČR - San Marino, Wales - Slovensko, Kypr - Irsko,
11. října: Irsko - ČR, Slovensko - Německo, Wales - Kypr,
15. listopadu: Kypr - Německo, Irsko - San Marino,
2007:
7. února: San Marino - Irsko,
24. března: ČR - Německo, Irsko - Wales, Kypr - Slovensko,
28. března: ČR - Kypr, Wales - San Marino, Irsko - Slovensko,
2. června: Wales - ČR, Německo - San Marino,
6. června: Německo - Slovensko,
22. srpna: San Marino - Kypr,
8. září: San Marino - ČR, Wales - Německo, Slovensko - Irsko
12. září: ČR - Irsko, Slovensko - Wales, Kypr - San Marino,
13. října: Irsko - Německo, Kypr - Wales, Slovensko - San Marino,
17. října: Německo - ČR, San Marino - Wales, Irsko - Kypr,
17. listopadu: ČR - Slovensko, Německo - Kypr, Wales - Irsko,
21. listopadu: Kypr - ČR, Německo - Wales, San Marino - Slovensko.

Reklama