Hlavní obsah

Co jsem provedl, děsil se debutu. Před cestou do Francie je Darida klíčovým mužem Vrbova týmu

Kranzach

Proměnou nebývalých rozměrů prošel záložník české fotbalové reprezentace Vladimír Darida. Zatímco ve středu absolvoval v rakouském Kranzachu první trénink v rámci herního kempu před nadcházejícím mistrovstvím Evropy ve Francii jako klíčový muž Vrbova výběru, před čtyřmi lety byl v přípravě s Bílkovým výběrem před šampionátem jako vyjukaný zelenáč.

Foto: Jan Tauber, Právo

Záložník Vladimír Darida (drhý zleva) během tréninku české fotbalové reprezentace v Praze.

Článek

„Vybavuji si okamžik první nominace velmi dobře. Byl jsem doma a šel si po obědě lehnout. Vypnul jsem si zvuk na mobilu. Pak jsem se probudil a měl asi padesát nepřijatých hovorů. Od agentů, lidí ze svazu, reprezentace i z Plzně, kde jsem tehdy působil. První myšlenka byla, co jsem provedl. A pak jsem se dozvěděl, abych se sbalil a jel do Rakouska na soustředění národního mužstva," směje se s odstupem čtyř let Darida.

Nijak netají, jak byl ze všeho vykulený. „Byl jsem vůbec poprvé s reprezentačním týmem. Úplný nováček. Sbíral jsem zkušenosti a pozoroval, jak vše chodí. Šlo o otrkávání. A tajně jsem snil, že se dostanu na mistrovství Evropy," vypravuje Darida.

Sen se mu vyplnil. Naskočil na 25 minut do duelu proti Izraelcům, v němž tehdejší Bílkův výběr slavil výhru 2:1. A Darida debut zvládl. „Zápas se mi povedl. Trenér mi pak druhý den zavolal na pokoj, ať k němu přijdu. Vybavuji si, že byl hotel dost rozlehlý a já bydlel na úplně druhém konci. Šel jsem snad pět minut a přemýšlel, jaký bude verdikt," pátrá v paměti Darida. „Byl jsem pořádně napnutý. Bylo to padesát na padesát. Jistotu jsem určitě neměl."

Následně odehrál třicet minut v generálce proti Maďarsku. A pak skočil v základní sestavě do čtvrtfinále šampionátu proti Portugalsku. „Když jsem se ráno před zápasem dozvěděl sestavu, srdce se mi rozbušilo. Ale přes den jsem získával klid a večer byl v pohodě," promítá si čtyři roky starou bitvu, po níž se Česko se šampionátem v Polsku a na Ukrajině loučilo.

Během dalších sezón prožil Darida raketový vzestup. Plzni pomohl do Ligy mistrů, přestoupil do Freiburgu a poslední sezónu absolvoval v Hertě Berlín. Souběžně se změnila i záložníkova role v reprezentaci. „Patřím k hráčům s větším počtem startů. Čeká se, že nebudu jen do počtu. Před čtyřmi lety jsem při srazech reprezentace doufal, že se na hřiště podívám. Dnes se připravuji s vědomím, že mě čeká delší časové vytížení," neděsí se Darida odpovědnosti před cestou na šampionát do Francie.

Reklama

Související témata: