Hlavní obsah

Čtrnáct let dřiny a pyšní se rekordem! Nikdy nebyl mojí prioritou, říká skromně Čech

Kufstein

Skromné kulisy mělo dějiště utkání, v němž si brankář české fotbalové reprezentace Petr Čech připsal rekord v počtu startů za národní tým. Páteční přípravný duel proti Maltě, první před cestou na mistrovství Evropy do Francie, byl v podání plzeňského rodáka už sto devatenáctý v pořadí. Historický milník si borec patřící Arsenalu připsal na malém třetiligovém stadiónu v rakouském Kufsteinu, kde je kolem hřiště atletický ovál a pouze jediná tribuna, kterou zaplnilo tisíc diváků, a v dosahu hřiště hučí dálnice.

Foto: David Taneček, ČTK

Brankář Petr Čech nastoupil proti Maltě k rekordnímu 119. mezistátnímu utkání.

Článek

Petr Čech po utkání s Maltou

Během pětačtyřiceti minut, které jste před přestávkou duelu s Maltou odchytal, jste neinkasoval, a tudíž k historickému zápisu došel s čistým kontem. Těší vás definitivní zisk rekordu?

Hlavní je vítězství a fakt, že nám vstup do přípravy vyšel podle představ i přes množství střídání. Navíc jsme nedostali gól, což je rovněž pozitivní. Trénovali jsme v poslední době hodně, takže jsme do utkání šli z únavy. Ze začátku chvilku trvalo, než jsme se dostali do tempa, ale od prvního gólu jsme hráli velice dobře a soupeř nestíhal.

Dosud jste se o první místo ve statistikách dělil s Karlem Poborským. Nyní jste lídrem. Jaký význam pro vás mají podobné zápisy?

Rekord nikdy nebyl mojí prioritou. Vždy jsem chtěl reprezentovat. A když se mi ten sen splnil, tak jsem si hlavně přál, abych hrál další zápas. Fakt, že jsem jich nakonec nasbíral tolik, je osobní pocta. Doufám, že na mém účtu přibude ještě hodně utkání, hlavně na evropském šampionátu. Až někdy fotbal přestanu hrát a podívám se na ta čísla, tak z nich budu mít velmi pravděpodobně větší radost než nyní.

Může vás vůbec někdo v počtu reprezentačních startů překonat?

Bude záležet, jak bude komu držet zdraví a trenér jej bude zvát. Já potřeboval čtrnáct let, což není úplně málo. Uvidíme, jestli se někdo najde. Ale když Karel Poborský udělal sto osmnáct zápasů, tak všichni říkali, že se možná už nenajde nikdo, kdo by jej překonal. Věřím, že jednou někdo překoná i mě.

Nepředstavoval jste si k rekordnímu zápisu přeci jen lepší kulisu?

Tím, že rekord nijak neprožívám, mi je jedno, kde jsem ho získal. Pro mě je důležitější, že se nyní připravujeme na zápasy na mistrovství Evropy.

Jak budete jednou popisovat zápas, jímž jste vstoupil do historie?

Moc práce jsem neměl a utkání se hrálo ve skromném prostředí, které připomíná předsezonní přípravu. Podle toho zápas vypadal.

Reklama

Související témata: