Hlavní obsah

Fotbalová reprezentace se v Turecku zaměří na sebe

Fotbalovou reprezentaci čeká ve středu poslední test před mistrovstvím světa. V Turecku nastoupí v atypickém dvojutkání proti domácím výběrům. Trenér Karel Brückner mohl na předzápasovém soustředění zatím přivítat sedmnáct fotbalistů. "Pět jich dorazí ještě před odpoledním tréninkem, šestice hraje ještě dnes a dorazí zítra," řekl reprezentační kouč na nedělní tiskové konferenci.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner.

Článek

Národní celek se sejde poprvé od loňské úspěšné baráže s Norskem, navíc v rozšířenější osmadvacetičlenné podobě. V Izmiru ve středu nejprve nastoupí od 17:00 B-týmy a po nich večer od 20:00 A-výběr, jehož výsledek se bude započítávat do výsledků FIFA. Na sraz si přivezli zdravotní problémy Pavel Mareš a Vladimír Šmicer, které trápí poraněný kotník. "Zdravotní stav ale ověříme jako tradičně až po tréninku," řekl novinářům Brückner.

Po operaci křížových vazů v hotelu Praha nechyběl ani Jan Koller, který ale v nominaci není. Pro červnový šampionát by ale měl být k dispozici. "Jsem optimista, dělám věci, co jsem chtěl dělat až za měsíc," řekl útočník Dortmundu. "Koller bude na hřišti jen symbolicky, oběhne pár koleček," uvedl na adresu vytáhlého forvarda Karel Brückner.

Specifická příprava v Turecku přišla kouči vhod, může vyzkoušet širší výběr fotbalistů. "Je to poslední možnost vyzkoušení jednotlivých fotbalistů, jiná možnost nebude. Chceme hlavně otestovat pozici defenzivního středového záložníka, kde nemáme takovou kvantitu ani kvalitu. Vypadl nám Galásek a ověřeného tam máme jenom Poláka. V Turecku tam zkusíme Jarošíka," prozradil trenér část taktického plánu. Mimo zraněného reprezentačního kapitána Galáska chybí i Zdeněk Grygera a už zmiňovaný Koller, volno dostal záložník Juventusu Pavel Nedvěd.

Sraz oživila reklama

Český výběr chce v Turecku vyzkoušet nejrůznější možnosti, proto se ani příliš nezaobírá soupeřem. "Máme kazetu z jejich barážového dvojzápasu, ale tentokrát soupeř nebude tak důležitý. Zaměříme se na sebe," uvedl Brückner, jehož svěřenci si pak poslední ladění formy odbudou na soustředění v Seefeldu těsně před šampionátem.

Trenér Brückner připustil, že v kádru pro mistrovství světa se pravděpodobně objeví jen borci, kteří nastoupí v Turecku a také vyléčené opory. "Nikdo jiný by to už být neměl. Leda v případě nějakého úplně výjimečného výkonu či mimořádného výpadku," řekl trenér, který nominaci průběžně konzultoval i s ligovými trenéry.

Šestice reprezentantů se v neděli zúčastnilo natáčení reklamy pro svazového partnera, ve které se objeví šestice hráčů. Mezi nimi i Jan Koller nebo brankář Petr Čech. "Vesměs jsme jen chodili a ani moc nemluvili. Žádná velká akce," oglosoval natáčení brankář Chelsea.

Reklama

Související témata: