Hlavní obsah

Fotbalisté přišli o výhru v tureckém kotli v nastavení

IZMIR

Čeští fotbalisté kráčeli v přípravném duelu v Turecku k jisté výhře, ale náskok neudrželi. Utkání v Izmiru si pokazili v posledních dvou minutách dvěma inkasovanými brankami, po nichž zápas skončil remízou 2:2. Svěřenci Karla Brücknera téměř po celé utkání ovládali hru, ale pak vítězství svou nesoustředěností ztratili.

Článek

Brücknerův tým od první minuty předváděl mazácký výkon a až do poločasu Turky k ničemu vážnému nepustil. Při typické kombinaci Rosický narazil Štajnerovi a ten vyslal do uličky Baroše, který sice hodně předkopl, ale brankář Rüstü se hrnul do souboje a Baroše srazil. Za faul sice neviděl kartu, ale Poborského penalta přinesla Čechům vedení.

Rosický s Polákem ze středu hřiště režírovali českou kombinaci a domácí se soustředili jen na protesty u rozhodčího. První střela na branku Petra Čecha zamířila až těsně před přestávkou, ale gólman si s ní hravě poradil.

Pozorná hra hostů pokračovala i po pauze, Češi s přehledem kontrolovali průběh utkání. A Baroš se Štajnerem nenechali nikoho na pochybách, kdo je na hřišti pánem; míč drželi v přední linii a využili každou možnost, jak zaměstnat turecké zadáky.

V 61. minutě jim vyšla další akce. Jankulovski z levé strany přetáhl centr na druhou stranu šestnáctky, kde si míč stáhl pod nohu Štajner a svůj kousek korunoval střelou ke vzdálenější tyči, která znamenala vedení 2:0. Krátce poté měli sice první slibnou možnost domácí, ale ránu Orhana Aka z deseti metrů dokázal Čech nohama odvrátit do bezpečí.

Turci začali ztrácet na výbušnosti a když už se dostali k české brance, jejich pokus zneškodnil Čech, jako Necatiho v 78. minutě. Neúspěšná střela vyprovokovala část diváků, aby opustili stadión.

Češi si zápas užívali jen do 83. minuty, kdy pálil mimo Ibrahim a a poprvé varoval českou defenzívu. V 89. minutě Ümit Karan snížil a ve druhé minutě nastavení propálil Čecha z úhlu podruhé. Obě branky tak pokazily jinak výborný výkon Brücknerova mužstva.

Turecko - Česká republika 2:2 (0:1)
Branky: 89. a 90+2. Ümit Karan - 21. Poborský z pen., 61. Štajner. Rozhodčí: Meyer - Scheibel, Glindemann (všichni Něm.). ŽK: Ersen, Ugur - Polák, Jankulovski. Diváci: 58 000 (vyprodáno).
Turecko: Rüstü - Mehmet, Tolga, Zan Gökhan, Ugur (46. Bastürk) - Hasan Sas (46. Orhan Ak), Necati, Hüseyin (79. Karan Ümit), Tuncay (75. Ibrahim) - Ersen (46. Sahin), Ünal Gökhan (62. Halil Altintop). Trenér: Terim.
Česká republika: Čech - Jiránek (53. Piták), Rozehnal, Ujfaluši, Jankulovski - Poborský, Rosický (68. Heinz), Polák, Plašil (90+1. Vachoušek) - Baroš (87. Jun), Štajner (85. Zelenka). Trenér: Brückner.

Reklama

Související témata: