Hlavní obsah

Reprezentace zahájila Jarolímovu éru. Svádí bitvu s časem a volí kapitána

Praha
Aktualizováno

Fotbalová reprezentace srazem v Praze zahájila éru nového trenéra Karla Jarolíma. Tlačí ji ovšem čas, protože Vrbův nástupce téměř žádný nedostal. Ve středu od 19:15 se národní tým v Mladé Boleslavi utká v přípravě s Arménií a hned v neděli otevře kvalifikaci MS 2018 v Rusku prvním duelem od 20:45 na Letné se Severním Irskem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový trenér české fotbalové reprezentace Karel Jarolím.

Článek
Fotogalerie

Reprezentační trenér Karel Jarolím o výživě.

Hned svou první nominaci musel Karel Jarolím upravit. Záložníci Bořek Dočkal a Jakub Rada se zranili, kouč tedy povolal náhradníka Tomáše Hořavu. Plzeňský středopolař dorazil na sraz pokopaný z nedělního duelu se Slavií, a tak až vyšetření v Praze potvrdilo, že bude schopný hrát. Jiného středopolaře zatím trenér nepovolal. Náhradníky jsou také Lukáš Vácha či Jan Kovařík.

I tak má Jarolím starostí dost a dost. Bitvu o postup na šampionát do Ruska začne již v neděli utkáním se Severním Irskem, což je bezpochyby jeden z klíčových zápasů.

„Máme velice málo času, ale aspoň zápas s Arménií nám může něco ukázat směrem k nedělní kvalifikaci," říká Jarolím.

Těší se na ofenzivní fotbal

„V Mladé Boleslavi hrál trenér ofenzivní fotbal, ale bude to těžké. Má teď k dispozici jen pár tréninků, pak hned začne kvalifikace. Času je hodně málo," připojuje se útočník Matěj Vydra, který o víkendu jako šestý nejdražší český fotbalista přestoupil z Watfordu.

„Pro mě je teď všechno nové, návrat do reprezentace a ještě přestup," usmívá se Vydra.

„Času je málo, ale na to se těžko můžeme vymlouvat. Máme dost kvalitní hráče na to, abychom kvalifikaci zvládli. Minule se také říkalo, že naši skupinu jasně vyhrají Holanďani - a jak to dopadlo. Teď máme i silné Němce, ale o druhé místo bychom měli hrát," přidává se další navrátilec do týmu Václav Kadlec.

A kdo bude kapitán?

Zbývá také zvolit nového kapitána, protože Tomáš Rosický zatím neoznámil, jestli bude v reprezentaci a v kariéře vůbec pokračovat, navíc Petr Čech v nároďáku skončil.

Favorizován je Tomáš Sivok, zkušený stoper je ovšem zraněný a na prvním srazu chybí. Páska by tak mohla připadnout třeba Vladimíru Daridovi, kolem něhož by se hra nového týmu měla točit.

„Cítím, že v okruhu kandidátů asi jsem. Jinak svůj tip na nového kapitána mám. Je to hráč se spoustou odehraných zápasů, ale jméno si nechám pro sebe," usmívá se Darida.

Ze stávající nominace má nejvíc reprezentačních startů obránce Michal Kadlec.

„Představu o kapitánovi mám. Vhodnější je říci ji nejdřív hráčům," culí se kouč Jarolím tajemně.

Reklama