Hlavní obsah

Doktoři garantují, že marodi budou v pořádku

PRAHA

Do poslední chvíle se kouč národního týmu Karel Brückner rozhodoval, jak naloží z nezvykle vysokým počtem rekonvalescentů v základním kádru české fotbalové reprezentace a s lékaři zvažovali různé alternativy. Při konečné nominaci nakonec rozhodlo, že právě doktoři dávají vysoké garance toho, že se vybrané hráče do začátku šampionátu podaří dát zdravotně do pořádku.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner

Článek

Zaskočilo vás něco při sestavování nominace?

Byli jsme zaskočeni snad jen těmi zraněními. Proto jsme ještě o víkendu měli některé hráče na vyšetření a zvažovali různé alternativy. Jako poslední jsme v neděli v půl sedmé večer dopsali Lokvence. Doktoři nám dávají vysoké garance, že všichni marodi budou do šampionátu v pořádku.

Není přeci jen dost velký risk vzít čtyři hráče, kteří delší dobu nehráli kvůli zdravotním problémům?

Víte, třeba takový Lokvenc hraje na postu, kde může být platný i s malým handicapem. A dovolit si nechat doma hráče jako Šmicra? Dám na názor lékařů a ti jsou optimističtí. Ale pro jistotu jsou tam jako náhradníci Skácel se Sionkem. Oba jsou připraveni vzít tuto roli.

Původně jste počítal s variantou osmi obránců, nakonec jich je sedm. Z osvědčených hráčů vypadl René Bolf. Na úkor koho?

Na úkor kvality ofenzívních hráčů. Nechat doma někoho z té osmičky ve středové řadě dost dobře nešlo. Jsme útočně laděné mužstvo. Bolfovi jsem telefonoval a poděkoval jsem mu. Obranná sedmička je výkonnostně bez problémů. Až na Jankulovského, který díky obrovské konkurenci v klubu moc nehraje, všichni nastupují pravidelně. Váhal jsem mezi Kováčem a Hübschmanem. Kováč je oporou Spartaku, viděl jsem ho mnohokrát na kazetě. Hübschman hrál spíš sporadicky.

Stejně jako Heinz v Galatasaray Istanbul. Proč on důvěru dostal?

I jeho nominaci jsem zvažoval. Ale on určité časové úseky odehrál, navíc ho ve svých představách dokážu do určitých fází reprezentačních zápasů zařadit.

Neuvažoval jste o Zápotočném z Liberce?

Ti, co jsou v nominaci, jsou prokazatelně lepší. Několikrát to prezentovali. Ale za dva měsíce se kádr do příští kvalifikace bude měnit a o dalších jménech se budeme bavit směrem k mistrovství Evropy.

Už jste vyřešili, kdo bude na šampionátu kapitánem? Zůstane páska Galáskovi, nebo ji dostane Nedvěd?

Máme dva kapitány, což je lepší, než kdybychom neměli žádného... To si s mužstvem rozhodneme, nevidím v tom problém.

Trenér Anglie Eriksson nominoval zraněného Rooneyho s tím, že si takový risk může při 23 hráčích dovolit. A ještě tam dal sedmnáctiletého Walcotta. Taky jste riskoval?

Ještě víc, protože já mám těch zraněných asi osm a on jen jednoho...

Můžete prozradit, zda budete u mužstva pokračovat i po šampionátu?

Někde jsem se měl vyjádřit, že po mistrovství světa skončím. Já ale neřekl, po kterém... Po tomhle ne.

Reklama