Hlavní obsah

Rosický je připravený nést odpovědnost za mužstvo

PRAHA

"Bez Rosického to nejde," řekl už několikrát trenér české fotbalové reprezentace Karel Brückner o pětadvacetiletém záložníkovi Borussie Dortmund. "Mnohem větší tlak na sebe jsem cítil od chvíle, kdy Pavel Nedvěd řekl, že nebude za reprezentaci hrát. Myslím si, že jsem se s tím vypořádal dobře. Vím, že se na mne spoléhá, a věřím, že jsem ukázal, že se na mne lze spolehnout. A tak to bude i nadále," zdůrazní oslovený Tomáš Rosický.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Tomáš Rosický

Článek

"Samozřejmě jsem rád, že je Pavel zpátky a bude na šampionátu hrát. O jeho kvalitě vůbec není třeba diskutovat," dodá Rosický. Tlak fanoušků a význam utkání podle něj zvládá v pohodě i národní mužstvo: "Jsme zkušený tým, umíme se s tím vypořádat. Určitě to nebude psychicky těžší než v baráži. S ní jsme se vypořádali dobře, takže z tohoto pohledu nás tlak nerozhodí."

Pod taktovkou "Malého Mozarta"

Na Rosického tvůrčí invenci spoléhá celý tým a těší se na ni fanoušci. Když se "Malý Mozart" rozehraje, na trávníku skládá fotbalové symfonie, kterým tleskají desetitisíce. Chce to ale "maličkost". Musí být v pohodě...

"Tak to teď u mne není problém. Cítím se výborně. Stihl jsem si vyřídit pár věcí, na které nebyl v průběhu sezóny čas. U nás v Šestajovicích jsem si chodil zaběhat. Byl jsem doma, to je vždycky fajn a zvedne mi to náladu. Co se týká mužstva, máme dost času, abychom se dali dohromady. Včetně marodů. I Vláďa Šmicer by měl být v pořádku," libuje si.

Těší se i na soustředění v Seefeldu. "Není to klasická příprava. Nevím, jestli to bude ostré nebo ne. Možná to bude podobné jako před mistrovstvím Evropy v Portugalsku. To byla příprava složená z náročných tréninků i lehčích a jak ukázalo samotné EURO, byla velmi dobrá. Uvidíme, co pro nás trenéři připraví tentokrát. Důležité je vyhnout se stereotypu," přemýšlí o nadcházející přípravě. Na volné chvíle si bere především několik filmů na DVD a hodně muziky.

Brazilců se nebojí

Na šampionát se těší. I pro něho to bude v reprezentaci zatím vrchol. "Na světovém šampionátu si nezahraje každý, ale asi není fotbalista, který by o něm nesnil. Německo se připravuje velmi pečlivě. Mistrovstvím světa žije dlouhé měsíce. Po organizační stránce to bude určitě kvalitní šampionát. Všechny stadióny, které tam vyrostly nebo byly upraveny, jsou moc pěkné. Fotbalisté i fanoušci se mají na co těšit," pokyvuje spokojeně hlavou.

"Úspěch na mistrovství světa? Máme těžkou skupinu, takže si dáváme postupné cíle. V první řadě to je tedy postup, pak se uvidí. Hodně už jsem přemýšlel o našich soupeřích ve skupině. Opravdu nás nečeká nic lehkého. O Italech se nemusíme bavit. Viděl jsem jejich zápas s Německem. Vypráskali je. Přiznám se, že toho moc nevím o Ghaně. Co se týká USA, jejich tým mě překvapil. Žádné dlouhé míče a boj o ně. Naopak. Hráli velice technicky, na krátké přihrávky, pěkně po zemi. První zápas s nimi bude klíčový. To jsme viděli i na mistrovství Evropy," rozebírá naši skupinu.

"Bude těžké zopakovat úspěch z Portugalska a hrát tak pěkný fotbal, ale my jsme toho schopní a věřím, že se to povede. Musíme ale zůstat všichni zdraví. Prvním krokem, a nejdůležitějším, bude postup ze skupiny. Pak třeba můžeme potkat v Dortmundu Brazilce. Táta mi říká pořád, že se na tohle utkání těší. Na takového soupeře bych se těšil nejen já. V Evropě jsme porazili snad všechna mužstva. Chybí nám konfrontace s Brazílií nebo Argentinou. Bral bych to a nebál bych se jich," říká odhodlaně.

Národní stadión ano, politická podpora ne

O tom, jestli odejde do Atlétika Madrid, a tím o loučení s Dortmundem se nechce teď bavit: "To pro mne v tuto chvíli není téma dne. Nemám k tomu co říct. Soustředím se na šampionát." Se spoluhráči v Dortmundu, kteří budou hrát za další týmy, se prý hecovali. "Všichni si věří. Třeba Amoah z Ghany mi říkal, že nás porazí 3:0, ale ze skupiny postoupíme společně. On je to dobrý parťák, v poli toho moc neudělá, ale ve vápně je nebezpečný. Typický gólový typ."

Ve středu byl i ve fotbalové delegaci na Úřadu vlády. "Byl jsem tam podpořit myšlenku Národního stadiónu, protože tak, jak je nyní pojatá, je podle mne správná. Rozhodně jsem tím nechtěl vyjádřit politickou podporu premiéru Paroubkovi nebo jeho straně. Asi půjdu k volbám, ale spíš budu volit někoho jiného. Koho? To je moje soukromá věc. Nechci se míchat do politiky, a tímto způsobem už vůbec ne. Jsem sportovec, fotbal je moje radost i práce," odmítl svoje spojování s ČSSD a v předvolebním období s politikou jako takovou.

Reklama