Hlavní obsah

Mladé perly, které už sbírají velké tituly. Sedm hvězd bojujících o evropský trůn

ram (Tychy)Sport.czPrávo

Bezejmenní mladíci, kteří chtějí zaujmout, ale i hvězdy, jejichž kariéra už dosáhla fotbalových nebes! Nepřeberně bohatá je přehlídka talentů na mistrovství Evropy hráčů do jednadvaceti let, které se hraje v Polsku.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Německý reprezentant Serge Gnabry hodně zlobil na šampionátu českou defenzivu.

Článek
Fotogalerie

Už tradičně je šampionát pastvou pro manažery a skauty elitních fotbalových klubů, kteří se zaměřují zejména na méně úspěšné reprezentace, v nichž ještě mohou objevit nevybroušené klenoty. Pro fanoušky je naopak ternem sledování fotbalových velmocí, které už v dané kategorii nabízí mnohdy skutečné fotbalové perly, jejichž dovedností využívají i trenéři elitních národních výběrů. Koho se v Polsku vyplatí sledovat?

Nathaniel Chalobah, Anglie

Všestranný záložník, který je nesmírně silný v soubojích a vyniká mimořádnou fyzickou kondicí, je čerstvý šampión anglické Premier League v dresu Chelsea. Rodák ze Sierra Leone, který začal s fotbalem až v devíti letech, hraje už na třetím mistrovství Evropy hráčů do jednadvaceti let! Byl klíčovým mužem anglického reprezentačního výběru při triumfu na ME hráčů do 17 let, během krátké kariéry už působil ve Watfordu, Nottinghamu, Middlesbrough, Readingu a předminulou sezónu prožil v Neapoli!

Renato Sanches, Portugalsko

Za dvacet milionů eur, tedy přibližně půl miliardy korun jej koupil Bayern Mnichov z lisabonské Benfiky minulý rok v létě. Tehdy totiž coby osmnáctiletý mladík pomohl Portugalsku k historickému triumfu na mistrovství Evropy, kde byl jednou z opor vítězů! Na turnaji byl navíc vyhlášen nejlepším mladým hráčem. Pyšní se klubovým titulem z Portugalska i Německa a teď si chce životopis vylepšit o triumf z mistrovství Evropy jednadvacítek.

Marco Asensio, Španělsko

Oslnil hned při prvním představení na šampionátu, když hattrickem přispěl k demolici Makedonie. Real Madrid jej vykoupil z Mallorky za 3,5 miliónu eur, dnes je jeho cena šestinásobná. Nicméně ofenzivní hvězda není na prodej. Muž s mimořádným fotbalovým cítěním, výjimečnou schopností vedení míče a vytříbenou technikou představuje budoucnost Bílého baletu. Bylo symbolické, když jednadvacetiletý mladík pečetil v uplynulém ročníku posledním gólem soutěže historicky první obhajobu triumfu v Lize mistrů!

Andrija Živkovič, Srbsko

Srbsko s největší pravděpodobností velkého úspěchu na šampionátu nedosáhne, ale mladého odchovance Partizanu Bělehrad zářícího momentálně v dresu lisabonské Benfiky čeká skvostná budoucnost. Byl hvězdou reprezentačního výběru do dvaceti let při šokujícím triumfu na mistrovství světa 2015. „Jednou mě překoná," tvrdí o dvacetiletém útočníkovi Siniša Mihajlovič, srbská legenda pyšnící se nespočtem velkých triumfů v italské lize.

Serge Gnabry, Německo

Výběr, který v prvním duelu skupiny C přemohl český tým, je přehlídkou hvězd. Zdá se k nevíře, že Arsenal před rokem s lehkým srdcem jednadvacetiletého záložníka prodal Werderu Brémy. Už jako sedmnáctiletý přitom v dresu Kanonýrů z Londýna debutoval, jenže pak jen paběrkoval. V uplynulé sezóně však za Werder v bundeslize nasázel jedenáct branek, při reprezentačním debutu v prvním týmu Německa se zaskvěl hattrickem do sítě San Marina, a tak není divu, že Bayern Mnichov neváhal s vyplacením deseti milionů eur, aby mladíka získal do svého týmu.

Marcus Ingvartsen, Dánsko

Vytáhlý útočník debutoval za Nordsjaelland v nejvyšší dánské lize už v sedmnácti letech, v uplynulé sezóně byl v pouhých jednadvaceti nejlepším střelcem soutěže, když v pětatřiceti duelech vsítil třiadvacet gólů. Během kvalifikace vstřelil osm branek v šesti utkáních. Umí zakončit oběma nohama i hlavou, je nesmírně důrazný a má přezdívku „tank".

Patrik Schick, Česko

Velmi brzy zřejmě druhý nejdražší hráč v historii českého fotbalu. Pro Spartu nebyl dost dobrý ani v okamžiku, kdy zářil v reprezentační jednadvacítce a prosadil se v ligové sestavě Bohemians 1905, v jejichž dresu zatížil konto soupeřů osmi zásahy. Odešel do Itálie, chvíli mu trvalo, než se rozkoukal, ale postupně získával pevnou půdu pod nohama. Jeho přešlapovačky a individuální průniky v součtu s jedenácti ligovými góly mu zajistily pozornost top klubů.

Reklama

Související témata: