Hlavní obsah

Španělsko bude ve finále EURO hráčů do 21 let útočit na rekord

Krakov

O zisk pátého titulu, kterým by vyrovnali rekord Itálie, budou v pátečním finále mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let hrát fotbalisté Španělska. Jejich soupeř Německo bude na stadiónu v Krakově usilovat o druhý titul.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Fotbalisté Španělska si zahrají ve finále EURO hráčů do 21 let proti Německu. V jejich sestavě by neměl chybět ani Hector Bellerin

Článek

Španělsko do finále prošlo naprosto suverénně, když v základní skupině vyhrálo všechny tři zápasy se skóre 9:1 a v semifinále si poradilo 3:1 s Itálií. Pěti góly se na úspěšném tažení podílel nejlepší střelec turnaje záložník Saúl Níguez z Atlética Madrid.

Saúla navíc jen dva zásahy dělí od rekordu šampionátu, který drží se sedmi brankami z roku 2009 Švéd Marcus Berg. "Doufáme, že podobný zápas odehraje i ve finále. Je pro nás velmi důležitým hráčem," prohlásil španělský záložník Marcos Llorente.

Německo naopak ve skupině, kde porazilo český výběr 2:0, skončilo po prohře s Itálií druhé a v semifinále udolalo Anglii až na penalty. "Před semifinále za mnou přišli hráči, jestli by si nemohli na hotel objednat holiče. Hned mě napadlo, jestli vůbec máme šanci, když myslí zrovna na tohle," uvedl trenér Stefan Kuntz.

Německý kouč přesto souhlasil. "Po zápase za mnou proto všichni hráči chodili a říkali: Vidíte, trenére. Že jsme se nechali ostříhat, se vyplatilo," přidal mistr Evropy z roku 1996, s kterým by mělo vedení svazu díky postupu do finále podepsat novou smlouvu.

Španělsko už ovládlo Euro jednadvacítek v letech 1986, 1998, 2011 a 2013. Na kontě má také stříbro z roku 2009, kdy ve finále nestačilo právě na pátečního soupeře. Pro Německo jde o zatím jediný titul. Východní Německo skončilo v letech 1978 a 1980 druhé, stejně jako západoněmecký výběr v roce 1982.

Reklama

Související témata: