Hlavní obsah

Beránek potvrdil, že už nebude asistentem reprezentace

Fotbalový trenér Miroslav Beránek končí svoje působení u národního týmu, kde byl asistentem hlavního kouče Karla Brücknera. V budoucnu hodlá znovu pracovat v klubovém fotbalu, ale žádnou konkrétní nabídku prý zatím nemá. Možnosti trénovat rakouský Pasching se vzdal sám ještě před světovým šampionátem.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Trenér Karel Brückner (vlevo) s asistentem Miroslavem Beránkem sledují rozběhání svých svěřenců.

Článek

Vedení fotbalové reprezentace se sice v minulých dnech dohodlo s hlavním koučem Brücknerem na prodloužení smlouvy o dva roky, ale manažer národního týmu Vlastimil Košťál již před týdnem prohlásil, že dojde ke změnám na postech asistentů. Nespecifikoval však, o koho půjde, protože vedle Beránka u týmu působí ještě Jaroslav Šilhavý a trenér gólmanů Jan Stejskal.

Beránek nyní potvrdil, že už se rozhodl odejít. Koncem července mu vyprší kontrakt. "Po osmi letech v reprezentačních službách cítím, že je čas na změnu," řekl kouč, který prý v posledních letech cítil, jak moc mu chybí každodenní kontakt s hráči. "Prožil jsem u národního týmu skvělé chvíle, především pak evropský šampionát v Portugalsku. Chtěl jsem ještě zažít atmosféru mistrovství světa, ale věděl jsem, že pak to bude chtít změnu," uvedl Beránek, který se svými plány seznámil i trenéra Brücknera. S ním se hodlá sejít ještě během příštího týdne, kdy společné působení na trenérské lavičce definitivně uzavřou.

Angažmá v Paschinghu zhatilo MS

Na práci s Brücknerem a špičkovými českými hráči bude rád vzpomínat. "Byl jsem blízko také Pavlu Nedvědovi a každému trenérovi bych přál pozorovat jeho zaujetí pro trénink. Škoda jen, že někteří hráči si nedokáží z jeho příkladu vzít to nejlepší," řekl Beránek.

Kam ho povedou další kroky, prý zatím netuší. "Všechny posty trenérů jsou před novou sezónou obsazené, takže to vypadá, že někam nastoupím nejdříve v zimě," mínil kouč. Přitom už mohl mít v kapse poměrně atraktivní angažmá v Paschingu, jenže odmítl. "Nabídka přišla v době před mistrovstvím světa, na kterém jsem nechtěl chybět. Skloubit to s přípravou v klubu ale nešlo, protože v Rakousku začíná liga už tento týden," prohlásil.

Noví asistenti do 10. srpna

Devětačtyřicetiletý někdejší trenér Slavie a Blšan u reprezentačních výběrů zažil úspěšné období. Jako asistent se podílel na stříbrných medailích týmu do 21 let v roce 2000, o dva roky později tým přivedl už v roli hlavního kouče k titulu evropských šampionů. Od stejného roku se navíc stal Brücknerovým asistentem u národního týmu a byl u toho, když mužstvo vybojovalo třetí místo na mistrovství Evropy před dvěma lety. Podílel se také na postupu na světový šampionát.

Kdo zaujme jeho místo "pravé ruky" trenéra Brücknera pro nejbližší kvalifikaci mistrovství Evropy není zřejmé. Reprezentační šéf Košťál se s Brücknerem domluvili, že by rádi rozhodli do 10. srpna. V úvahu připadají někteří ambiciózní trenéři z domácí nejvyšší soutěže. Liberecký Vítězslav Lavička ani teplický Vlastislav Mareček údajně z různých důvodů nemohou nabídku přijmout, a tak se v zákulisí mluví nejvíce o trojici Petr Rada (Jablonec), Michal Bílek (Plzeň) a Zdeněk Ščasný (Most).

Reklama