Hlavní obsah

Pro Čechy svízel. I bod by pro ně byl zlatý, jenže Němci přijeli potvrdit první místo a postup do Ruska

Praha

Loňská říjnová konfrontace s Němci ho dostatečně poučila. V Hamburku měl trenér české fotbalové reprezentace představu, že by se s mistry světa dal slušný výsledek uhrát. Procitnutí však bylo tvrdé, porážka 0:3 ještě milosrdná. „Tu zkušenost si musíme proto stále připomínat,“ přiznává Karel Jarolím před dnešní odvetou v pražském Edenu, v níž by byl pro jeho výběr zisk byť třeba jednoho bodu zlatý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Německý obránce Mats Hummels během tréninku před utkáním kvalifikace MS 2018 s Českou republikou.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fotbalisté Německa, trénink v Edenu před zápasem s ČR

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Karel Jarolím na TK před Němci

Konstelace v kvalifikační skupině C je narýsována jasně. Suverénní Němci potřebují další tři body, aby v pondělím domácím duelu proti Norsku svou suverenitu stvrdili a pojistili si tím první příčku ve skupině znamenající přímý postup na světový šampionát v Rusku.

Na šampionát co nejrychleji

„Je to jeden z cílů, který jsme si dali hned po loňském mistrovství Evropy ve Francii. Dominovat ve skupině a co nejrychleji si zajistit postup na mistrovství světa, aby byl dostatek času na splnění následného cíle, jímž je zapracování dalších hráčů do reprezentačního kádru," potvrdil kouč Joachim Löw, že si jeho tým přijel do Prahy pro tři body.

Zápas kvalifikace MS Česká republika - Německo se hraje dnes od 20.45 v Praze v Edenu, řídí ho Rus Karasev, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž můžete sledovat na www.sport.cz.

Pro český tým tudíž svízel. Těžko může počítat s tím, že by ho Němci podcenili a vzali večerní zápas na lehkou váhu. Slova zkušeného stopera Hummelse tvrdícího, že Schick představuje soupeřovu ofenzivní sílu, by sice mohla svádět k představě, že mistři světa ani pořádně neví, proti komu vlastně hrají, jenže to je klam.

„Trenér Löw by asi něco takového neřekl," ví kouč českého výběru své. „Nemyslím, že by Němci dorazili až příliš sebevědomí, varovná jsou naopak jeho slova, že po utkání s námi a Nory chce mít jasno o prvním místě ve skupině. Nepodcení vůbec nic," naslouchal Jarolím pozorně svému německému kolegovi.

Chile jako návod, jak na Němce

Padá tudíž jedna z premis, kterou čeští hráči skloňovali před zápasem ve všech pádech. Třeba nás soupeř podcení, možná nevyrukuje do utkání s obvyklým nasazením a koncentrací, může se stát, že půjde zrovna o duel, v němž se od něho odvrátí štěstí.

„Pak bude na nás, abychom mu vzdorovali taktikou, kterou na Němce praktikovali Chilané na Poháru FIFA v létě v Rusku. Návod jsme od trenérů dostali, půjde o to ho naplnit. Fotbalově se Němcům těžko můžeme rovnat, ale bojovností a nasazením je předčit musíme, A k tomu bude zapotřebí, aby nás podržel i brankář," vypočítává legionář z bundesligy Vladimír Darida, co bude nutné k tomu, aby český tým mohl pomýšlet v konfrontaci s Němci alespoň na bod.

„V konečných účtech skupiny by mohl být zlatý. A do pořadí mužstev ze druhých míst ve skupinách, které půjdou do následné baráže, by mohl také promluvit," netají Darida, že nemá velké oči a i remízu by bral.

Požadavků má trenér spoustu

„Jenže i k té je třeba zúročit zkušenosti z prvního vzájemného zápasu. Nedopouštět se taktických chyb, jako v Hamburku, protože soupeř je okamžitě trestá, v defenzivě si počínat mnohem intenzivněji. A k tomu samo sebou přejít do ofenzivy a být v útoku nebezpeční," vypočítává trenér Jarolím, co všechno na svých svěřencích požaduje.

„A k tomu musí každý zahrát nikoli na sto, ale na sto deset procent. Týmový výkon je základem, ale všichni, co budou na hřišti, musí dát do zápasu i něco navíc."

Těžká věc všechny trenérovy požadavky splnit. „Vím, proto by mě každý bodový zisk nadchnul," přiznává Jarolím. „I kdybychom s Němci prohráli, jistá naděje na druhou příčku ve skupině nám pořád zůstane. Ale pak nezbude než vyhrát v pondělí v Severním Irsku. Jiné cesty není."

Löw: Češi jsou zatlačeni ke zdi

I Němci ovšem mají o své cestě jasno a mají ji vytyčenou se svou typickou precizností. Tři body v pátek z Prahy, tři v pondělí ve Stuttgartu s Nory a bude hotovo. Jejich kouč Joachim Löw přitom registruje, v jaké situaci se oba protivníci nachází.

„Češi hrají v kvalifikaci zatím pod své množnosti. Představují sice nejtěžšího soupeře v naší kvalifikační skupině, ale v předchozích utkáních přišli o body a jsou zatlačeni ke zdi. Další ztráty si nemohou dovolit," dal jasně najevo, že pro něho podcenění nebo dokonce bodová ztráta ve večerním duelu nepřichází v úvahu.

O to těžší úkol pro českou reprezentaci, pokud chce s myšlenkami na šampionát v Rusku dál alespoň koketovat.

Je česká reprezentace schopná uhrát s Němci alespoň bod?
Ano
24,9 %
Ne
75,1 %
Celkem hlasovalo 6270 čtenářů.

Reklama

Související témata: