Hlavní obsah

Česko - Bělorusko 1:1Čeští fotbalisté začali boj o EURO ztrátou. O vítězství přišla jedenadvacítka v nastavení

Jablonec

Hned na úvod ztratili. Čeští fotbalisté vstoupili do kvalifikace o postup na mistrovství Evropy do 21 let remízou v Jablonci s Běloruskem 1:1. O vítězství přišel tým trenéra Vítězslava Lavičky, který vedl po brance Václava Černého, ve třetí minutě nastavení, kdy se trefil Michail Šibun.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Běloruský brankář Denis Šerbitskij a český útočník Tomáš Zajíc v kvalifikačním utkání v Jablonci.

Článek

Zatímco Bělorusko hrálo už třetí kvalifikační utkání, česká jednadvacítka zasáhla do bojů o šampionát v roce 2019 se zpožděním, protože v létě startovala na mistrovství Evropy v Polsku. V současném týmu z hráčů ročníků 1996 a mladších zbyli i dva pamětníci - záložníci Václav Černý a Michal Sáček.

A právě Černý už v osmé minutě otevřel skóre. Záložník Ajaxu Amsterodam využil špatnou rozehrávku soupeře a z hranice velkého vápna zamířil do protipohybu brankáře. Pro odchovance Příbrami to byla osmá branka při čtrnáctém startu za jednadvacítku.

Také po přestávce měli domácí navrch, ale žádná ze slibných šancí se neujala. Nejblíže druhé brance byl Tomáš Zajíc, který po přímém kopu z dorážky trefil břevno. Bělorusové si vypracovali jednu velkou příležitost, střídajícího Jevgenije Ševčenka ale zblízka vychytal Jindřich Staněk.

Až do nastavení šlo o jedinou šanci hostů, kteří se přesto dočkali vyrovnání. Český tým v závěru začal hrát zbytečně nervózně a po rohovém kopu, na který vyběhl i běloruský brankář, se dostal k odraženému míči Šibun a prostřelil všechno, co mu stálo v cestě.

Kvalifikace na ME 2019 fotbalistů do 21 let - hráno v Jablonci:
Skupina 1:
ČR - Bělorusko 1:1 (1:0)
Branky: 8. Černý - 90.+3 Šibun. Rozhodčí: Silagava - Varamišvili, Pipia (všichni Gruz.). ŽK: Takács - Pavlovec, Klimovič. Diváci: 3126.
ČR: Staněk - Matějů, Kulhánek, Šural (11. Pokorný), Knejzlík - Černý, Sáček, Takács, Machalík, Mihálik (81. Trubač) - Pulkrab (60. Zajíc). Trenér: Lavička.
Bělorusko: Šerbickij - Pjačenin, Pavlovec, Volkov, Chvalko - Antilevskij (61. Šibun), Berezkin, Klimovič, Gromyko (90.+4 Ivanov), Bessmertnyj - Kijko (63. Ševčenko). Trenér: Rumbutis

Reklama

Související témata: