Hlavní obsah

Reprezentace bude opět volit nového kapitána

Karel FeltSport.czPrávo

Situace po mistrovství světa si vyžádala změny ve složení fotbalové reprezentace pro nadcházející období podzimní kvalifikace na evropský šampionát. Nejenže reprezentaci opustili hráči jako Pavel Nedvěd či Karel Poborský, ale tým trenéra Karla Brücknera provází jako již tradičně řada zranění a tím pádem i omluvenek z reprezentačních srazů.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér české fotbalové reprezentace Karel Brückner.

Článek

V nominaci je Čech, ale chybí Grygera a Baroš. Co se stalo u těchto hráčů v posledních dnech?

Spíš to bylo v posledních hodinách, protože s Čechem jsem mluvil ještě hodinu před uzavřením nominace. U něj se situace rapidně zlepšila, takže po každodenních konzultacích se nakonec rozhodl přijet. Možná už bude o víkendu chytat. Baroš už trénoval a prakticky byl v nominaci, jenže ve středu se mu zranění znovu ozvalo. Grygerův sval také nebude v pořádku, takže chybí.

Mezi zraněnými byli i Galásek, Rosický a někteří další fotbalisté. Nominoval jste jen devatenáct hráčů. Znamená to, že počítáte se změnami?

Těch otazníků je tam víc. Počkáme na sobotní a nedělní ligové zápasy. Je možné, že změn bude skutečně víc, ale také počítám, že další hráči budou donominováni. Co se týká Galáska, jeho zranění se netýká kolena, takže v tom by neměl být problém. Rosický je také fit, dokonce by mohl už o víkendu hrát za Arsenal.

Kdo z hráčů širšího kádru má k donominování nejblíže?

Počítám nejméně s jedním záložníkem a jedním útočníkem. Ze středových hráčů to jsou Piták, Skácel a Jarošík. Dva posledně jmenovaní byli před přípravou se Srbskem zraněni. Z útočníků pak Jun, Svěrkoš, Vlček a Zbyněk Pospěch.

Kulič se stává stálým členem reprezentace?

O tom to není. Musel se v lize prosadit, aby byl nominován, protože nemáme prostor na experimenty. Navíc při neúčasti Baroše nám do koncepce zapadá i typologicky.

Na Bednáře jste zapomněl, nebo o něm neuvažujete?

Momentálně ne, protože to je podobný typ jako Koller a nemůžeme mít dva nebo dokonce tři hráče tohoto typu. Čekají nás ještě další zápasy, Bednáře nepřehlížím.

Bude mužstvo volit nového kapitána?

To se dělá vždy před novým kvalifikačním cyklem, takže ano.

Kdo by se měl stát vůdčí osobností po odchodu Nedvěda?

Vůdčí osobnost nelze určit, tou se musí hráč stát, jako to bylo u Nedvěda nebo Poborského. Mužstvo toho hráče musí vzít za velitele. Takové typy v týmu jsou, jako Rosický, Čech, Ujfaluši, Jankulovski, Koller...

Nebude problémem i nerozehranost hráčů?

Je to rozhodně nepříjemné. Týká se to hlavně Jankulovského a Ujfalušiho, ale nehrál ani Rosický. Navíc nám někteří borci nastupují v klubech na jiných místech v sestavě, než kde hrají v reprezentaci. S tím se ale musíme umět vyrovnat.

Máte dostatek informací o nejbližších kvalifikačních soupeřích Walesu a Slovensku?

O každém tři videokazety z posledních zápasů a Slováky jsem viděl na vlastní oči s Maltou. Budeme mít i nejčerstvější informace po jejich úvodním utkání s Kyprem.

Reklama