Hlavní obsah

Koller: Možná jsme facku v přípravě potřebovali

Útočný klenot české fotbalové reprezentace Jan Koller se opět postaví do základní sestavy Brücknerova celku a svými góly a asistencemi rozhodne utkání. Takový je ideální scénář nejlepšího střelce české i československé reprezentační historie, který se po zranění chystá k zatím jediné brance v dresu svého zaměstnavatele Monaka přidat další i v národním týmu.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jan Koller na tréninku reprezentace.

Článek

Před týdnem jste dal první gól v dresu Monaka, o víkendu jste poprvé vyhráli. Situace už se lepší?

Poslední zápas se konečně přiblížil představám o tom, co bychom měli a mohli hrát. V závěru nedělního utkání se Sedanem jsme zbytečně inkasovali a báli se o tři body, ale nakonec je máme, takže jsme spokojení.

Zatím jste se ve francouzské lize trefil jednou. Není to málo na vyhlášeného kanonýra?

Všechno u mne bylo zbržděné zraněním. Postupně se dostávám do tempa i pohody. Už se cítím dobře a věřím, že další trefy přijdou. Góly ode mne v Monaku čekají, ale nikdo na mě nevyvíjí tlak.

Na vaše góly spoléhá i reprezentace...

To samozřejmě vím. Do každého utkání jdu s cílem vstřelit branku, ale nezáleží to jen na mně. Důležitější než počet mých gólů je úspěch týmu. I když jsou to často spojené nádoby.

Reprezentace třikrát za sebou prohrála. Začalo to s Ghanou na mistrovství světa, pak přišla Itálie a v půlce srpna ostuda se Srbskem. Nemáte obavu, že to signalizuje postupný pád mužstva?

Je to nepříjemné, ale určitě nejde o žádný pád. Možná jsme tu facku v přípravě od Srbů potřebovali, abychom se probrali. Naše mužstvo ale má pořád velkou sílu. My se teď musíme dát dohromady a udělat porážkám přítrž. To znamená porazit v sobotu Wales.

Z hvězdného útoku jste zbyl sám. Baroš je zraněný, Lokvenc nehraje a Štajnerovi to moc nejde. Zřejmě dostanete dopředu nového parťáka nebo budete na hrotu zase sám. Co vám víc vyhovuje?

To je věc trenéra, jak to postaví. Jsem zvyklý na obě varianty. V Monaku jsem vpředu také sám.

Pokud dostanete kolegu, kdo by vám nejvíc vyhovoval?

Všichni nominovaní útočníci včetně nováčka Lafaty něco dovedou. Ať se mnou bude vpředu kdokoliv, určitě si dokážeme vyhovět. Pro dobrý konečný výsledek musíme udělat maximum všichni, nejen my v útoku.

Jak se vám hrálo v Uherském Hradišti s Markem Kuličem?

Nebyl na trávníku dlouho, ale je to velmi dobrý fotbalista. Rychlý, technický, naši hru oživil. Typově má blízko k Barošovi.

Reprezentaci čeká vstup do kvalifikace, kterou mnozí považují za nejtěžší v existenci samostatné české reprezentace. Je tato skupina skutečně tak těžká?

Každá kvalifikace je obtížná. Nepamatuji si vyloženě lehkou, i když před mistrovstvím Evropy 2000 jsme vyhráli všechna utkání. Skupina, která nás čeká, má velkého favorita v Německu. Pokud bychom brali třetí tým mistrovství světa jako jasného postupujícího, pak na to zbylé místo tu kromě nás je Slovensko, Irsko a Wales. Bude rozhodovat každý bod, proto vstup do kvalifikace je velice důležitý, ale věřím, že ho zvládneme v Teplicích s Walesem i v Bratislavě se Slovenskem. Do prvního utkání musíme dát absolutně všechno. Se Slováky to bude moc těžké, půjde o prestižní duel. Ideální by bylo odvézt si bod - nebo nejlépe tři.

Reklama

Související témata: