Hlavní obsah

Rosický je dobrá volba, věří reprezentanti

PRAHA

Fotbaloví reprezentanti nepochybují o tom, že si v úterý zvolili před blížící se kvalifikací o mistrovství Evropy dobrého kapitána. Novým šéfem týmu se stal záložník Arsenalu Tomáš Rosický, takřka jednomyslně o tom rozhodla rada sedmi zkušených členů národního týmu, která za Rosického asistenty zvolila brankáře Petra Čecha se stoperem Tomášem Ujfalušim.

Článek

Fotbalisté se k volbě kapitána sešli v úterý večer v hotelu Praha. Společně debatovali právě Rosický, Ujfaluši, Čech, Jan Koller, Marek Jankulovski, Jaromír Blažek a Tomáš Galásek. Za hodinu bylo prý po poklidné rozmluvě a následné konzultaci s trenéry jasno o tom, že kapitánskou pásku bude minimálně v dalších dvou letech nosit na rukávu Rosický.

"Kdo jiný by to také měl být než třeba Tomáš Rosický nebo Petr Čech? Tady v podstatě nebylo co řešit, Rosa je určitě dobrou volbou," řekl novinářům po středečním dopoledním tréninku na pražském Strahově záložník Galásek, který byl kapitánem v minulých dvou letech.

Třiatřicetiletému hráči prý ani trochu nevadí, že o prestižní funkci přišel. "Nikdo nemůže zaručit, že za dva roky budu na mistrovství Evropy hrát. A kapitán se volil hlavně s výhledem na další kvalifikační cyklus," uvedl Galásek. "Není mi líto, že už nebudu kapitánem. Samozřejmě to pro mě byla velká čest a byly to dva krásné roky, ale nastává jiná éra. A já se aspoň budu moci soustředit jenom na fotbal," řekl záložník Norimberku.

Rosa by měl mít přirozený respekt

Útočník Koller už několikrát v reprezentaci při neúčasti předchozích lídrů Pavla Nedvěda či Karla Poborského kapitánskou funkci vykonával a také nyní byl jedním z adeptů. V úterý ale dal jasně najevo, že po pásce nijak netouží a raději v této roli uvidí někoho jiného. "Řekl jsem, že to dělat nechci, chci se koncentrovat na výkon na hřišti. Ať tohle dělají mladší kluci," řekl třiatřicetiletý útočník Monaka. "Stejně o všem důležitém pak rozhoduje ta širší skupina zkušenějších hráčů," dodal Koller.

Náhradní gólman Blažek také míní, že nový kapitán byl vybrán dobře. "Rosa hraje ve velkém klubu, takže by měl mít přirozený respekt. A navíc v nároďáku nastupuje na místě, kde by měl svým výkonem strhávat celý tým," připomněl režisérskou pozici Rosického ve středu zálohy. "On sice vystupuje trochu tišeji, ale kapitánství je pro něj určitě velkou ctí. Bude to v pořádku," uvedl gólman pražské Sparty.

Za výhru sto tisíc

Vedení fotbalového svazu schválilo výši prémií, které obdrží čeští reprezentanti v blížící se kvalifikaci o mistrovství Evropy. Fotbalisté dostanou za výhru v kvalifikačních bojích odměnu 100 tisíc korun na hlavu, za remízu pak inkasují 30 tisíc korun. Po dnešním jednání výkonného výboru svazu to oznámil místopředseda svazu Jaroslav Vacek.

Systém odměňování však dozná určitých změn. Výše základních prémií sice byly v minulé kvalifikaci o světový šampionát stejné, ale odměny byly odstupňovány podle síly a atraktivity soupeřů. V praxi to znamenalo, že například za výhry nad Nizozemskem či Rumunskem si hráči mohli přijít na větší sumy než třeba za tříbodový zisk s Andorrou. Nyní svaz zavedl jinou praxi. "Prémie jsou stejné bez ohledu na soupeře," uvedl Vacek.

V minulé kvalifikace se dodržoval zvyk, že prémii za vítězná či remízová utkání brali všichni hráči, kteří nastoupili alespoň na jeden poločas. Náhradníci dostali poměrnou část odměny a ostatní obdrželi shodně 10 tisíc korun. Rozdělování prémií v blížící se kvalifikaci, která pro český tým začne sobotním duelem s Walesem v Teplicích, zatím nebylo doladěno. Rovněž zatím nebyla stanovena cílová prémie za postup na ME v Rakousku a Švýcarsku.

Reklama