Hlavní obsah

Čech: Slováci na nás neměli, i když hráli nadoraz

Jan Krůta (Bratislava)Sport.czPrávo

Čeští fotbalisté splnili svůj cíl a ve dvou úvodních zápasech evropské kvalifikace vyválčili plný počet bodů. "Body musíme získávat dál, výhrou na Slovensku pro nás nic nekončí," říká v rozhovoru pro Právo brankář národního mužstva Petr Čech.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Petr Čech při tréninku české fotbalové reprezentace v Seefeldu.

Článek

Vyhráli jste i druhý kvalifikační zápas. Co rozhodlo o vítězství na Slovensku? Naše kvalita. Pomohl nám rychlý gól. Slováci hráli nadoraz, ale prostě na nás neměli. Soupeř ve snaze vyrovnat ještě více otevřel hru a my jsme toho využili. Gólů mohlo nakonec padnout ještě víc. Myslím, že jsme nejlépe odpověděli na kritiku naší hry v některých předchozích zápasech.

Vy jste se moc nezapotil... Moc práce nebylo, protože chytám za kvalitní obranou.

Perfektní zákrok jste však předvedl v závěru prvního poločasu při hlavičce Valachoviče. Bylo to těžké, když na vás do té doby skoro nic nešlo? Snad jsem touhle troškou pomohl k vítězství i já. Kdyby do půle soupeř snížil na 1:2, mohlo to být všelijaké. Takhle jsme to přestáli a hned v pěti minutách druhého poločasu jsme měli tři další velké šance, které se nepodařilo dotáhnout. Třetí, uklidňující gól o všem definitivně rozhodl.

Co jste říkal na atmosféru? Překvapila mě. Na začátku naší hymny se ozval pískot, ale pak už byl klid a všichni nás respektovali. Lidem patří dík.

Po dvou zápasech máte na kontě plný počet bodů. To je dobrý rozjezd, ne? Byl to náš cíl, udělat šest bodů. Je to pozitivní a dobré pro naše sebevědomí. Ale kvalifikace bude ještě běh na dlouhou trať. Body musíme získávat dál, výhrou na Slovensku pro nás nic nekončí.

Čekal jste tak suverénní výkon?Povzbudila nás výhra nad fotbalisty Walesu, kterou jsme doslova vydřeli. Všichni jsme věděli, že máme dost silný reprezentační tým, který tady může pomýšlet na vítězství. Nakonec se to potvrdilo. Byli jsme lepší než domácí.

Jak se vám líbil výkon Libora Sionka?Daří se mu v Glasgow Rangers, tu pohodu si přivezl i do národního týmu. Už se mu dařilo s Walesem, kdy nahrál na oba góly, a teď na to jen navázal. Věřím, že mu to vydrží.

Reklama

Související témata: