Hlavní obsah

Rosický: Řeči soupeřů nás nažhavily

BRATISLAVA

Nová éra české fotbalové reprezentace začala s novým kapitánem Tomášem Rosickým skvěle. Nástupce Nedvěda a Galáska odehrál duely s Walesem a Slovenskem v excelentní formě a položil základ k šestibodovému vykročení do kvalifikace o ME 2008.

Článek

"Není to moje zásluha, je to výsledek týmové práce," odmítal chválu záložník Arsenalu. Ze stoprocentního zisku měl očividně velkou radost. "Aby ne, když jsme narazili na dva tak kvalitní soupeře. Nastoupili jsme skvělou cestu, ale jsme teprve na jejím začátku a bude to ještě hodně dlouhé," krotil euforii rýsující se po přesvědčivém vítězství na Slovensku.

"Vyhráli jsme především díky naší pracovitosti. Vlastně jsme je nepustili do žádné šance. Až na jedinou výjimku. Při trestném kopu v závěru poločasu nás však podržel Čech," rozplýval se nad výkony spoluhráčů Rosický.

"Každý se obětoval pro tým. Začínalo to už u Honzy Kollera, který se zapojoval do bránění. Defenzívně jsme ten zápas v Bratislavě zvládli skvěle. Hodně jsme se o obraně bavili na začátku srazu v návaznosti na výbuch v přípravě se Srby."

Šetřili silnými slovy

Rosický přiznal, že souboj se Slovenskem brali čeští hráči stejně prestižně jako Slováci. Na rozdíl od východních kolegů však šetřili velkými prohlášeními. "Musím říct, že jsme to všichni dost vnímali. Je to přece jen jiný zápas, jsme sousedi. Ty jejich řeči mi dost ulehčily situaci, ani jsem nemusel kluky v kabině před utkáním moc hecovat, protože jsme z těch prohlášení byli pěkně nažhavení," smál se český kapitán. "Nebylo to tak snadné, ale jasně jsme jim ukázali, že nejsme Kypr."

Třetí gól, který definitivně zlomil slovenskému výběru vaz, padl po Rosického standardní situaci, zahrané vskutku jedinečně. Místo střely posunul míč podél zdi nečekaně na Sionka, z jehož centru skóroval Koller. "Marek Jankulovski chtěl střílet, ale řekl jsem mu, ať míč nechá, že to rozehrajeme na signál, protože Slováci nám nechali hodně prostoru," vykládal český kapitán.

Odmítal názory, že Slováci byli pro Čechy snadným soustem. "To vůbec ne. Nebylo to tak, že bychom je vyučovali. Zápas nás stál hodně sil, ale já už jsem po Walesu říkal, že všichni v týmu jsou zvyklí hrát dvakrát v týdnu. Vydařený úvod nám samozřejmě situaci ulehčil, a tak jsme se mohli stáhnout," líčil Rosický. Právě snad jen hodně defenzívní pojetí po třetím vstřeleném gólu mu leželo v žaludku. "Od šedesáté minuty jsme zacouvali až příliš. Ale zápas jsme měli pod kontrolou."

Reklama

Související témata: