Hlavní obsah

Lvíčata budou čelit brutální síle. V bitvě o naději potřebují bezpodmínečně zvítězit

Přetěžký úkol čeká na českou fotbalovou reprezentaci do jednadvaceti let. Pokud si svěřenci trenéra Vítězslava Lavičky chtějí udržet reálnou šanci k postupu na ME 2019, musí v páteční kvalifikační bitvě v Karviné bezpodmínečně porazit Chorvatsko, druhý tým 1. skupiny. Na jeho půdě přitom Lvíčata před šesti měsíci utrpěla pětibrankový debakl (1:5).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Tomáš Zajíc střílí úvodní gól v utkání kvalifikace ME 2019 hráčů do 21 let proti San Marinu.

Článek

„Jde o reparát za podzimní výbuch proti týmu na hodně vysoké úrovni s fotbalisty působícími ve vyspělých ligách Evropy. Jestliže zápas zvládneme, udržíme postupové naděje. V opačném případě naše ambice prudce klesnou," prohlásil Vítězslav Lavička, trenér české reprezentace do 21 let, která je ve skupině třetí s devítibodovým odstupem.

Chorvaté mají v kádru hráče působící v renomovaných ligách. Wolfsburg, Everton, Las Palmas, Salcburk, Palermo, Udine, Ferrara, vídeňská Admira či přední kluby Chorvatska Lokomotiva a Dinamo Záhřeb jsou hlavními dodavateli fotbalistů pro výběr, který v kvalifikaci nenašel přemožitele a ztratil body jen za remízu na půdě Řecka.

Předpokládaná sestava Česka:
Staněk - Lischka, Bačo, Král, Knejzlík - Trubač, Kulhánek, Sáček - Zajíc, Pulkrab, Granečný.

Lavičkův výběr naopak kromě výprasku v Chorvatsku zaváhal hned v úvodním duelu kvalifikace doma s Běloruskem (1:1), tudíž další domácí ztráta je nepřípustná. „Chorvaté jsou brutálně silní. Mají v týmu spoustu hvězd," netají respekt útočník Tomáš Zajíc ze Slovácka.

„Bez ohledu na skutečnost, že hráči soupeře nastupují v lepších soutěžích a mají více zkušeností z náročnějších zápasů, musíme si věřit. Týmovým výkonem, a myslím, že i momentálně dobrou formou, můžeme uspět," burcuje český útočník Matěj Pulkrab.

Přestože od konfrontace v Chorvatsku uplynulo už půl roku, trenér Lavička se k duelu už podruhé při reprezentačních srazech vracel. „Probírali jsme náš výpadek z Varaždínu i mezi sebou. Byla to facka a my ji chceme soupeři vrátit," ujišťuje kapitán Jiří Kulhánek.

Utkání začíná v Karviné v 16 hodin, přímým přenosem vysílá ČT sport. Vstupné je 100 korun.

Pořadí 1. kvalifikační skupiny:
1. Řecko 16
2. Chorvatsko 13
3. Česko 7
4. Bělorusko 7
5. Moldavsko 3
6. San Marino 0.

Reklama

Související témata: