Hlavní obsah

Česko - Chorvatsko 2:1Senzace! Lvíčata se vytáhla, favorit skončil poprvé v kvalifikaci na lopatkách

Karviná

Čeští fotbalisté do 21 let vyhráli v utkání kvalifikace mistrovství Evropy nad Chorvatskem 2:1 a udrželi naději na postup na šampionát. Češi mají v průběžné tabulce deset bodů a na druhé Chorvatsko ztrácejí tři body, odehráli však o zápas méně. Tabulku vede Řecko, které má o šest bodů více než nyní Lvíčata.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Radost českých fotbalistů do 21 let. V kvalifikaci ME vyhráli nad Chorvatskem.

Článek
Fotogalerie

Čeští mladíci vstoupili do utkání velmi aktivně a Chorvatsko se nestačilo divit. Lvíčata se také brzy dočkala odměny v podobě vedoucího gólu. Po rohu Knejzlíka se prosadil hlavou jablonecký obránce Lischka. Při svém druhém startu za jednadvacítku se tak dočkal premiérové trefy v národním dresu.

Pro favorita znamenala inkasovaná branka budíček. Chorvatsko přidalo plyn a po ráně Haliloviče se blýskl parádním zákrokem gólman Staněk. Stejný hráč měl ještě před odchodem do kabin na noze tutovku po chybě v české defenzivě, ale zbrkle vypálil mimo branku.

I po přestávce byli v úvodu chorvatští mladíci nebezpečnější, z dobré pozice pálil Brekalo, ale trefil jen jednoho z českých fotbalistů. Balič s Halilovičem pro změnu stříleli těsně vedle. Nakonec ale Chorvaté přece jenom vyrovnali, když se stejně jako Češi prosadili po rohovém kopu.

Jenže Češi se nevzdali a dál se prali o senzaci. Po hezké akci Trubače se dostal před brankou v ideální pozici k zakončení Hašek a jeho rána se zastavila až v síti. Chorvatsko pak zabralo a snažilo se odvrátit první porážku v kvalifikaci, ale s výsledkem už nic neudělalo. Výběr trenéra Vítězslava Lavičky tak napravil podzimní debakl 1:5 s tímto soupeřem a snížil ztrátu na postupové pozice. Může dál dokonce pomýšlet i na přímý postup z prvního místa. Druhá příčka může vynést účast v baráži. V úterý se Češi představí na hřišti lídra skupiny z Řecka.

Utkání kvalifikace ME fotbalistů do 21 let v Karviné
ČR - Chorvatsko 2:1 (1:0)
Branky: 13. Lischka, 71. Hašek - 63. Čaleta-Car. Rozhodčí: Boucaut - Conotte, Godelaine (všichni Belg.). ŽK: Knejzlík, Macek - Majer. Diváci: 2248.
ČR: Staněk - Wiesner, Král, Lischka, Knejzlík - Trubač (78. Ladra), Hašek, Kulhánek, Sáček, Macek (90.+1 Bačo) - Pulkrab (70. Zajíc). Trenér: Lavička.
Chorvatsko: Posavec - Karačič, Šimič, Čaleta-Car, Sosa - Halilovič, Moro, Balič, Brekalo - Čorič (62. Majer), Vlašič (82. Fiolič). Trenér: Gracan.

Reklama