Hlavní obsah

Řecko - Česko 3:0Řecko rozmetalo naděje českých Lvíčat na přímý postup

Praha

Sny české fotbalové reprezentace do jednadvaceti let o přímém postupu na mistrovství Evropy 2019 rozmetalo v úterní kvalifikační bitvě Řecko. Svěřenci trenéra Lavičky prohráli v Xanthi a jejich přemožitel má v čele 1. skupiny o devět bodů více. Lvíčatům nezbývá než doufat v druhou příčku a účast v baráži. I ta je však spíše utopií.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká jedenadvacítka v Řecku neuspěla.

Článek

Řecký tým do zápasu skvěle vstoupil, když Manthatis poslal z pravé strany parádní centr do pokutového území a Limnios napálil míč přesně k tyči – 1:0. Lvíčata mohla záhy srovnat, jenže po přímém kopu Trubače hlavičkoval Lischka nad branku.

Na hodně nerovném terénu pak dominovali domácí, českému týmu se nedařilo zejména ve finální fázi, o kloudném ohrožení branky soupeře nemohla být řeč. Naopak Saliakis mohl po parádní akci skóre navýšit, ale těsně minul. Za pár okamžiku však domácí přeci jen podruhé slavili, když po špatné rozehrávce Krále  založili bleskový brejk a po Koulourisově přihrávce Manthatis skóroval – 2:0.

Češi mohli ještě do přestávky oživit naděje na zvrat, jenže Pulkrabovu zpětnou přihrávku poslal ve slibné pozici Sáček mimo.

Bezprostředně po obrátce musel Galanopoulos po druhé žluté kartě předčasně do sprch, a tak měl Lavičkův tým dlouhou přesilovku. Jenže domácí borci i tak dokázali zasadit české sestavě rozhodující úder, když Sáček vyrobil pokutový kop. Ránu Koulourise sice Staněk vyrazil, jenže po sérii dorážek Saliakis míč přeci jen do sítě dotlačil - 3:0.

Domácí borci, ač oslabeni, mohli skóre následně výrazně navýšit. Limnios, Koulouris a znovu Limnios však nechali vyniknout brankáře Staňka, a tak byl rozdíl z českého pohledu ještě milosrdný.

Domácí trenér Antonios Nikopolidis se před čtrnácti lety stal katem českých nadějí na finále mistrovství Evropy v Portugalsku, když v semifinále šampionátu udržel čisté konto, přičemž dvakrát zůstal v konfrontaci s českou elitní reprezentací neprůstřelný i v přípravných duelech. Tentokrát jím vedený tým opět s čistým kontem rozmetal sen českých mladíků o italském ME 2019.

Řecko - Česko 3:0 (2:0)
Branky: 7. Limnios, 31. Manthatis, 52. Saliakis. Rozhodčí: Thorarinsson – Sigurdsson, Gunnarsson (všichni Isl.). ŽK: Galanopoulos, Karachalios – Sáček, Pulkrab. ČK: 49. Galanopulos. Diváci: 2987.
Řecko: Kotsaris – Saliakis, Pasalidis, Nikolau, Tsimikas – Manthatis (74. Chatzidiakos), Galanopulos, Andrutsos, Karachalios, Limnios (85. Chatzigiovannis) – Koulouris (82. Vergos). Trenér: Nikopolidis.
Česko: Staněk – Wiesner (46. Zajíc), Lischka, Král, Knejzlík – Kulhánek, Sáček – Trubač, Hašek (46. Kratochvíl), Macek (77. Ladra) – Pulkrab. Trenér: Lavička.

Reklama

Související témata: