Hlavní obsah

To jsou kotrmelce! V listopadu ho v Empoli vyhodili, teď je trenér Andreazolli zpátky jako zachránce

Empoli/Praha

V listopadu ho po debaklu v Neapoli z trenérské lavičky vyhodili, po pěti měsících přišli s prosíkem, aby se mužstva Empoli znovu ujal a zachránil ho v Serii A. „Nemohl jsem odmítnout, Empoli je klubem mého srdce,“ přiznává pětašedesátiletý kouč Aurelio Andreazzoli, že prostě nemohl odmítnout. Toskánský klub dovedl mezi italskou fotbalovou elitu, takže nemohl připustit, aby hned po jedné sezoně Serii A opustil.

Foto: REUTERS/Stefano Rellandini

Fotbalisté Empoli v modrých dresech při zápase proti AC Milán, v nemž prohráli 0:3.

Článek

Byla to pod jeho vedením spanilá jízda Serií B. V devatenácti zápasech čtrnáct vítězství a pět remíz, takže Empoli italskou druhou ligu vyhrálo a vrátilo se do nejvyšší soutěže. I proto klub prodloužil s trenérem Andreazzolim smlouvu až do léta roku 2020. Po dvanácti kolech Serie A ovšem dostal padáka.

Empoli totiž vyhrálo jen úvodní domácí zápas nad Cagliari. V dalších jedenácti kolech čtyřikrát remizovalo, sedmkrát prohrálo a spadlo k samému dnu tabulky.

Po debaklu 1:5 v Neapoli tudíž Andreazzoli skončil, aby se místo něho posadil na lavičku o jedenáct let mladší Giuseppe Iachini.

„Hořký konec. Sám jsem ale cítil, že změna je zapotřebí. Nehráli jsme špatně, za předváděné výkony nás chválili, jenže ve fotbale se počítají výsledky a ty se nedostavovaly," přiznával při odchodu Andreazolli, který před příchodem do Empoli působil jako asistent trenérů Spallettiho, Montella, Zemana a spol.

„Navíc i sám na sobě jsem cítil, že potřebuji zastavit a vydechnout si," nepopíral, že na něho dolehla únava a vyčerpání.

Jeho nástupci Giuseppe Iachinimu se však nepovedlo vyvést tým Empoli z výsledkové bídy. Během patnácti kol uhrál jen patnáct bodů, a proto po prohře ve 27. ligovém dějství v Římě s tamním AS i on skončil.

Klubová generalita nemusela na Andreazzoliho ani příliš naléhat, aby se vrátil. V minulém kole Serie A už zase seděl na lavičce a v utkání se stejně ohroženým Frosinone slavil výhru.

„Obrovsky důležitou, protože díky třem bodům jsme se dostali před Boloňu na sedmnáctou příčku v tabulce," liboval si, že přímé sestupové nebezpečí je na chvíli zažehnáno.

Jenže teď na něho čeká nesmírně těžký úkol. Zatímco Boloňa přivítá doma Sasuolo, jeho tým se představí v Turíně na stadionu Juventusu, který Serii A suverénně kraluje. Vždyť z dosavadních osmadvaceti utkání prohrál jedno jediné - před reprezentační přestávkou v Janově.

„Mimořádný zápas, mimořádný soupeř, který ke všemu hraje doma. Musíme do něho dát celé srdce a k němu přidat i hlavu. A dát do utkání nikoli sto procent, ale mnohem víc. Všechno, co v sobě máme," je si vědom staronový kouč Empoli, co budou muset jeho svěřenci podstoupit, pokud by chtěli překvapit.

A oni překvapit chtějí. „Jediné, co nás zajímá, je konečný výsledek," přitakává Andreazolli preferující rozestavení 4-3-1-2. „Omyl, máme jich víc a až podle sestavy soupeře rozhodnu, jaké zvolíme. Bude záležet na tom, pro jaké složení mužstva se rozhodne trenér Juve Allegri, jehož možnosti jsou vzhledem k šíři a kvalitě kádru nekonečné. Proto budu muset odhadnout, jakou sestavu při neúčasti zraněného Ronalda zvolí," přiznává, že hodně bude záležet i na něm a jeho intuici.

Absence Ronalda, který se zranil v dresu portugalské reprezentace v kvalifikačním střetnutí se Srbskem, by mohla Empoli nahrát.

„Nepatrnou výhodu to představuje. Ale i Ronaldo má dvě nohy a dvě ruce, jako všichni moji hráči," žertuje Andreazolli, neboť absence hvězdného CR7 by mohla a měla jeho tým motivovat, aby se pokusil o překvapení a pokračováním cesty za záchranou.

Jak naladit Televizi Seznam?
Vysílání Televize Seznam naladíte v celoplošném multiplexu 3, který pokrývá 95,7 % území České republiky, a v Přechodové síti 12. Diváci najdou Televizi Seznam i v nabídce poskytovatelů satelitního televizního signálu DIGI TV, T-Mobile TV, Skylink či poskytovatele kabelového televizního vysílání UPC. Spektrum doplňuje několik desítek IPTV/OTT poskytovatelů, kteří umožňují televizní signál šířit přes internet (DIGI TV, T-Mobile TV, KUKI, Sledovanitv.cz, O2TV a další).

Reklama

Související témata: