Hlavní obsah

Fotbalisty Fiorentiny koupil italsko-americký miliardář Commisso

Florencie

Italsko-americký miliardář Rocco Commisso je novým vlastníkem fotbalového klubu ACF Fiorentina. Prodejní cena nebyla zveřejněna, podle zdroje agentury Reuters činí 160 milionů eur (4,1 miliardy korun). Italský rodák Commisso řekl, že o koupi usiloval tři roky.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Italskému fotbalu jsem vždycky fandil a neexistují slova, která by dokázala popsat, jak moc si vážím možnosti přispět k napsání další kapitoly do historie legendárního klubu, jakým Fiorentina je," řekl devětašedesátiletý Commisso, který se podle žebříčku časopisu Forbes řadí mezi 500 nejbohatších Američanů. V minulém roce se neúspěšně pokusil koupit AC Milán.

"Florencie je po celém světě známá jako město, které reprezentuje to nejlepší z italské kultury. Za tři roky jednání s klubem jsem si hluboce uvědomil, jak důležité pro město a fanoušky 'Fialky' jsou," uvedl Commisso, který vlastní pátou největší americkou kabelovou televizi a také fotbalový tým New York Cosmos.

"Rád bych poděkoval rodině Della Valle za to, jak posledních 17 let Fiorentinu řídila. Bratry Diega a Andreu je třeba ocenit za to, že klub zachránili. Nechali za sebou pevný základ, na němž lze stavět," prohlásil Commisso.

Fiorentina, která v uplynulé sezoně skončila v lize na 16. pozici, v roce 2002 zbankrotovala a zanikla. Zmínění bratři ji ale znovu založili a po dvou letech ji vrátili zpět do Serie A.

Reklama

Související témata: