Hlavní obsah

Pokračování italské ligy? Hlupáci, umírají tu lidé! zní z Brescie

Předseda italského fotbalového klubu z Brescie Massimo Cellino je přesvědčen, že aktuální ligová sezona se už kvůli pandemii koronaviru nedohraje. Počet obětí v Itálii se blíží pěti tisícům a vláda ohlásila další zpřísněná opatření. Některé kluby jako Neapol, Cagliari a Lazio přitom v předchozích dnech uvedly, že chystají návrat k tréninku.

Foto: Massimo Pinca, Reuters

Italská fotbalová liga byla na neurčito přerušena

Článek

"Nebuďte hlupáci, jak bychom mohli pokračovat v sezoně? Já už myslím jedině na tu další," řekl Cellino listu Corriere dello Sport. "Pokud chce Lazio titul, ať si ho vezmou. Italský pohár, scudetto..., pokud ho Claudio Lotito chce, může ho mít. Myslí si, že je jeho tým neporazitelný, tak mu tu víru nechme. Jak tu ale můžeme mluvit o titulu, když máme epidemii na vlastním prahu? Fotbal by mě teď už nemohl zajímat míň," prohlásil.

V podobném duchu se ke zprávám o návratu týmů k tréninku staví i šéf Turína Urbano Cairo. Podle něj jsou takové úvahy jako z jiné planety.

Brescia patří spolu s Bergamem mezi nejhůře postižená města v Lombardii, odvěké rivaly tak nyní spojuje stejná bolestná zkušenost. "Všichni lidé tu mají rodiče, příbuzné a přátele, kteří každý den umírají," řekl Cairo.

Život na prvním místě

"Život je teď na prvním místě. Tuhle sezonu už nemůžeme hrát. Někteří si ale pořád neuvědomují, co se děje, a tihle lidé jsou horší než virus. Já už v zázraky nevěřím, už dlouho ne, takže pojďme dál," vyzval.

Finanční ztráty by podle Cellina pomohl zvládnout jedině realistický přístup. "Odehráli jsme dvě třetiny sezony, jedna třetina chybí. Fotbal je byznys, ale může tu krizi přestát. Odepsali jsme třetinu sezony, takže seškrtejme i třetinu hráčských platů, třetinu z televizních práv a třetinu daní," navrhl.

Řada klubů vedle Brescie a Bergama je momentálně v karanténě. Juventus Turín, který vedl před přerušením ligy o bod před Laziem, má tři nakažené hráče. Fiorentina hlásí desítku infikovaných lidí včetně tří fotbalistů, nakažení jsou i v Sampdorii Janov.

Reklama

Související témata: