Hlavní obsah

Maradonu v Itálii stíhají pro daňové úniky, padesátiny chce přesto slavit v Neapoli

NEAPOL

Italské úřady po něm nesmlouvavě jdou, Diego Maradona se chce přesto na Apeninský poloostrov vrátit a své padesátiny slavit koncem října v Neapoli. „Prožil jsem tam nejkrásnější období svého fotbalového života a v Neapoli mám spoustu přátel, které chci zase obejmout,“ vysvětloval Maradona v rozhovoru pro list Gazzeta dello Sport, proč tolik riskuje.

Foto: ČTK/AP

Diego Maradona se chce navzdory trestnímu stíhání do Itálie vrátit a v Neapoli slavit padesátiny.

Článek

Argentinský fotbalový bůh chystá velkolepé oslavy svých padesátých narozenin připadajících na 30. října. Nejdříve doma, poté i v Itálii. Dokonce plánuje, že by v Neapoli sehrál exhibiční zápas, v němž by se na hřišti představil v jednom mužstvu se spoluhráči, s nimiž v roce 1987 a 1990 získal pro SSC Neapol mistrovský titul.

Riskuje přitom hodně, protože v Itálii je už šest let trestně stíhaný. Právě v dobách neapolského angažmá v letech 1984 až 1991 totiž neplatil daně a dluží na nich miliony. Italští berní úředníci spočetli, že si v té době v Neapoli vydělal 31 milionů eur, ale daně dosahující v přepočtu na české koruny výše 875 milionů nezaplatil.

„To není problém můj, ale mého bývalého klubu, který je měl platit,“ hájil se Maradona, ale nic platné mu to není. Jakmile se v Itálii objeví, hned po něm policisté jdou. Ostatně, když se loni na jaře objevil na redukční kúře na soukromé klinice v severní Itálii a úředníci ho tam objevili, zabavila mu policie briliantové náušnice v hodnotě 4000 eur.

„V životě jsem měl všechno, co jsem si přál. Rodinu, kterou zbožňuji, stejně jako skvělou fotbalovou kariéru. Teď už nepotřebuji vůbec nic. Ani peníze. Mým jediným přáním je vrátit se do Neapole, obejmout se s bývalými spoluhráči a  zase si s nimi zahrát v jednom mužstvu,“ vysvětloval nedávný trenér argentinské reprezentace Diego Maradona, proč navzdory trestnímu stíhání chce riskovat a do Itálie se vrátit.

Reklama

Související témata: