Hlavní obsah

Splnil se mi dětský sen, když teď s Carlosem hraju, bájí o Tévezovi nejen Morata

Dortmund/Praha

Bájí o něm všichni. Trenér Juventusu Massimiliano Allegri, stejně jako Tévezův spoluhráč Álvaro Morata. Po osmifinálové dortmundské odvetě tuplem. „Tím, že hraju po boku Carlose, se splnil můj sen. Když jsem byl ještě dítě, díval jsem se na něho v televizi a teď po jeho přihrávkách dávám góly,“ rozplýval se dvaadvacetiletý španělský legionář nad výkony a hrou o devět staršího Argentince Carlose Téveze, který dvěma trefami a gólovou přihrávkou vyřídil Borussii Dortmund a dostal tak Starou dámu do čtvrtfinále Ligy mistrů.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Carlos Tévez (uprostřed) slaví se spoluhráči z Juventusu Leonardem Bonuccim (vlevo) a Álvarem Moratou svoji trefu proti Dortmundu.

Článek
Fotogalerie

Rána, kterou Tévez vyslal už po třech minutách na bránu Dortmundu a jež skončila v pravém horním rohu, byla skvostná. A pro průběh odvety a dost možná i celé osmifinálové konfrontace rozhodující.

Je prostě výjimečný, rozplýval se Allegri

„Je to výjimečný útočník. Nejen tím, že dává takovéto góly, ale i proto, že je připravuje spoluhráčům a navíc vypomáhá ve středu hřiště," vychvaloval trenér Allegri v rozhovoru pro Mediaset argentinského fotbalistu, který přišel do Juventusu v létě roku 2013 po čtyřech sezónách prožitých v Manchesteru City.

Jeho nákup se Staré dámě vyplácí. V loňské Serii A nasázel osmnáct gólů, letos jich má na kontě už patnáct, takže i díky Tévezovým trefám Juventus ligové soutěži suverénně kraluje. A teď navíc otevřel čtvrtfinálové brány Ligy mistrů. Brankou, kterou vstřelil v prvním zápase s Borussií, dvěma, jež přidal v odvetě.

„Jen jsem dělal svou práci a stejně jako ostatní se přičinil o nádherný večer, který jsme prožili," nemínil Tévez dělat z gólů vědu. V letošním ročníku Champions League vstřelil už šest gólů v osmi zápasech.

V míči to nebylo, v hráčích ano

Přitom zvláště ten první byl parádní, i když gólman Weidenfeller si posteskl, že balón ve vzduchu zaplachtil a on tudíž na něj nedoskočil.

„Míč vinit nemůžeme, protože jeho dráha byla docela dobře vidět," odmítl kouč Dortmundu Jürgen Klopp podobné omluvy. To v selhání svých svěřenců viděl důvod, proč Borussia po prohře v Turíně 1:2 padla i v domácí odvetě. A dokonce po tříbrankové lekci, kterou musela překousnout.

„Byli jsme příliš neškodní. Pokud nevystřelíme na bránu, nemůžeme skórovat," uznával domácí trenér, že jeho tým neměl upachtěným fotbalem nárok.

„Juventusu vyšel perfektně úvod, neboť už po třech minutách skóroval. Každou minutou pak získával víc a víc sebedůvěry, zatímco my nepředvedli vůbec nic. Vůbec jsme se nedokázali s hrou soupeře vypořádat," vyčítal svému týmu a objektivně uznal, že si lídr italské ligy postup zasloužil, neboť byl daleko lepší.

„Rychle inkasovaný gól pro nás představoval šok, to popřít nemůžeme. My si ale za celý zápas nevytvořili šanci, která by stála za zmínku. A po přestávce jsme úplně vypadli z tempa a rytmu, takže nemůžeme tvrdit, že jsme fotbalově na stejné úrovni, jako Juventus," připojil se k trenérovi i kapitán Borussie Mats Hummels.

Až los ukáže, jak na tom Juve je

„Hráli jsme skutečně dobře, vyhráli zaslouženě, ale můžeme být ještě lepší. Tenhle tým má všechny předpoklady, aby to svedl," připomínal trenér turínského celku Allegri, že putování Juventusu Ligou mistrů by rozhodně nemuselo skončit ve čtvrtfinále.

„Naše výkony jdou skutečně nahoru. V domácí soutěži i v Lize mistrů, neboť v osmifinále proti silné Borussii jsme hráli daleko lépe, než v základní skupině," přitakával spokojený kouč Juve. Odpovědět na otázku, zda už se jeho tým může rovnat Barceloně, madridskému Realu či třeba Bayernu nebo Paris SG, však nechtěl.

„To se ukáže, až nám některé z těchto mužstev postaví do cesty los," pravil věcně.

Reklama