Hlavní obsah

Už jen krůček a bude mezi elitou Juventusu. Na Mackův vzestup dohlíží i česká legenda

Radek MalinaSport.czPrávo

Skvěle si užil vánoční svátky. „Dal jsem si do nosu," směje se český fotbalový talent Roman Macek z Juventusu Turín. Nyní už na Apeninském poloostrově dře, aby naplnil svůj sen. Tři a půl sezóny se řadí mezi hvězdičky, které ve slavném klubu „leští" pro první výběr. A devatenáctiletý záložník je hodně blízko vstupu mezi vyvolené.

Foto: Profimedia.cz

Roman Macek v dresu Juventusu.

Článek
Fotogalerie

Macek je zástupcem skupiny českých mladíků, kteří zvolili náročnou cestu. Jako šestnáctiletý odešel ze Zlína do akademie Juventusu. Ocitl se v neznámém prostředí, bez rodičů, bez přátel.

Stáže v Anglii pomohly

„Začátky v Turíně, to jsou momenty, které si moc dobře pamatuju. S italštinou jsem se teprve seznamoval, moc jsem nerozuměl. Takže jsem si pomáhal angličtinou, k níž Italové zrovna vřelý vztah nemají. Navíc jsem byl jediný cizinec v týmu. Byl jsem i terčem vtípků," vypravuje Macek.

Situaci mu usnadnil fakt, že za sebou měl stáže v Arsenalu a Manchesteru United. A pak skutečnost, že bydlel s vrstevníky na klubovém hotelu. „Je to deset minut do sportovního centra. Bydlí tam kluci ze vzdálenějších měst, kterých je tak devadesát procent. Jak je člověk pořád v partě, rychle jazyk vstřebává," líčí Macek.

Navíc je o všechny adepty elitního výběru Juventusu skvostně postaráno. „Máme zajištěné stravování podle menu, které připravuje klubový lékař. K dispozici je herní sál, místnost s projektorem pro sledování fotbalu. Ale současně měl každý dostatek soukromí. Samozřejmostí jsou perfektně zajištěné logistické věci třeba ohledně dopravy," říká Macek, jenž se v létě minulého roku částečně osamostatnil.

Zprvu chodil z tréninků vyřízený

„Přestěhoval jsem se do bytu, ale jsem jenom dvě stě metrů od klubového hotelu. Takže jsem tam prakticky každý druhý den. Pořád mám možnost chodit na jídlo s ostatními a trávit čas společně," lebedí si Macek, jehož zastupuje společnost Sport Invest.

Dokonalé zázemí je odrazovým můstkem k vstřebání skoku profesního. „Přivyknout jiným fotbalovým nárokům bylo dost těžké. Skok z českého prostředí do italského je obrovský. Jsou tady nejlepší kluci z Itálie. Každý trénink už na mládežnické úrovni je vlastně malý zápas," popisuje.

V čem je největší rozdíl? „Tréninků je víc, jsou daleko intenzivnější než doma. Realizační tým hlídá přesnost přihrávek, taktické posuny. Musel jsem pořád makat. Neexistovalo, abych si v tréninku ulevil. Ze začátku to bylo strašně vyčerpávající. Z tréninků jsem chodil úplně vyřízený," směje se Macek při vzpomínkách.

Příprava připomíná tuhý boj

Do všeho musel zvládat i školní povinnosti. Sportovní gymnázium ve Zlíně studoval během prvního roku angažmá v Itálii dálkově, pak jej přerušil. „V Turíně teď chodím na jazykovou školu," přibližuje.

S přibývajícími sezónami přivykl italskému stylu života, ve fotbalovém prostředí se rovněž adaptoval, jenže nároky se zvyšují. Poslední dvě letní přípravy absolvoval s elitním výběrem Juventusu, s nímž na podzim pravidelně trénoval. „Jestli je v juniorském týmu Juve už každá příprava tuhým bojem, v áčku to platí mnohonásobně," připomíná Macek, že je nesmírně složité prosadit se mezi borce jako Higuaín, Dani Alves, Marchisio a další superstar.

Nedvěd jako motivace

Českého mladíka čeká poslední půlrok v juniorce. Vstup mezi vyvolené Juventusu je blízko. Doufá, že ke startům v přípravných duelech brzy přidá i premiérové utkání v Serii A či Italském poháru.

„Není to nedosažitelný cíl. Už to, že mi klub prodloužil před nynější sezónou kontrakt o tři roky, je vyznamenáním," říká Macek, na jehož vývoj dohlíží i Pavel Nedvěd. Legendární český fotbalista působí v roli sportovního ředitele. „Je skoro na každém tréninku áčka, chodí pravidelně na zápasy juniorky. Radí mi, já se snažím mu naslouchat a plnit jeho doporučení," tvrdí Macek.

A možnost, že by jednou borce pocházejícího ze Skalné u Chebu překonal? „Bude těžké zopakovat, co v Juventusu dokázal Pavel Nedvěd. Lidi ho tady pořád milují. Pro mě to ale je motivace dostat se do áčka," přesvědčuje Macek. A jestli to nevyjde? „Takhle nepřemýšlím. Čtyři sezóny v Juventusu mi nikdo nevezme a ohromným způsobem mě posunou v kariéře, ať už půjdu jakýmkoliv směrem," dodal středopolař české fotbalové reprezentace do 20 let.

Reklama