Hlavní obsah

Tetteh se zaskvěl, jeho premiéru sledovali další dva Afričané pro Spartu

Praha
Aktualizováno

Nemohl si přát lepší soutěžní premiéru v rudém dresu. V 57. minutě za bezbrankového stavu vystřídal na hrotu zraněného Matěje Pulkraba, pak se ghanský fotbalista Benjamin Tetteh podepsal pod oba góly Letenských při výhře 2:0 nad Opavou. Na první nahrál Kangovi, druhý si po jeho střele dal tečující Svozil vlastní. Vedle lavičky už seděli Tettehovi mladí krajané Zuberu Sharani a Nombil Cletus Daho, kteří se v neděli dopoledne zapojili do přípravy áčka Sparty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha Benjamin Tetteh (vlevo) a Guélor Kanga oslavují druhý gól proti Opavě.

Článek
Fotogalerie

Sparta vstoupila do sezóny vítězně. Poradila si s Opavou

Jak fanoušci Opavy pochodovali na Letnou

Hlasatel ho uvedl jako autora druhé branky Sparty. Přestože pak o ni v zápise o utkání přišel, může si pro sebe počítat bilanci jedna plus jedna. Letní posila z Bohemians 1905 má za sebou parádní ligovou premiéru v rudém dresu.

„Skvělý start do nového angažmá. Hrál jsem první zápas, zařídil jeden gól, navíc ještě asistence. Jsem rád za výsledek i za předvedený výkon. Určitě vzpruha pro moje sebevědomí," pochvaluje si Benjamin Tetteh.

„Podle plánu šel do zápasu od první minuty Pulkrab, i na základě jeho dobrého výkonu v přípravě proti Samaře. Nakonec jsme i vlivem průběhu zápasu přešli na dva útočníky. Střídání nám vyšla, oživili jsme hru. Samozřejmě i Tetteh, který se přičinil o oba góly," líčí trenér Pavel Hapal.

Jedenadvacetiletý ghanský útočník přicházel na trávník ve chvíli, kdy se Sparta nemohla proti nováčkovi prosadit. „Trenér se mnou mluvil už před zápasem a pak, když mě posílal na trávník, mi řekl, ať předvedu to nejlepší, co ve mně je. Ať tam vlítnu a udělám rozdíl v utkání. Což se povedlo," libuje si Tetteh.

Mladí krajani prvními gratulanty

Pozorní diváci si všimli, že hned po závěrečném hvizdu zamířil za svými krajany, kteří celý zápas sledovali u hřiště vedle domácí lavičky. Již v neděli dopoledne se ukázalo, o koho se jedná. Do přípravy se sparťanským áčkem se tréninkem na Strahově zapojili útočník Zuberu Sharani a záložník Nombil Cletus Daho, mladíci s ročníkem narození 2000.

„Oba hráči přicházejí z akademie Dreams FC, kterou prošel i Benjamin. Jedná se o společný projekt se Spartou. Pro oba je dohodnuto roční hostování s opcí. Uvidíme, jak všechno půjde dál," potvrzuje pro Sport.cz agent Pavel Zíka ze společnosti Global Sports, který Tetteha i oba mladíky v Česku zastupuje.

Ví o nich i Bayern či Anderlecht

Talentovaní Afričané přiletěli do Prahy v pátek a jejich první trénink na Strahově pozorně sledovali i generální ředitel Adam Kotalík, sportovní ředitel Zdeněk Ščasný či jeho asistent Tomáš Rosický.

Oba hráče předcházejí výborné reference. Již dva roky hráli ghanskou ligu dospělých. Sharani je rychlý a důrazný útočník, který měl jít do bruselského Anderlechtu. Cletus je pak záložník typu jako Yaya Touré, měl zase pozvání od Bayernu Mnichov.

Teď se spolu s Tettehem pokusí prorazit ve Spartě.

Reklama

Související témata: