Hlavní obsah

Baroš se vrací na derby. Jeho dravost a agresivita nám chyběla, připustil trenér Páník

Opava

Uspěje Opava i podruhé v lize na svém stadionu, nebo Baník splní v derby roli mírného favorita? Když hrála Ostrava na stadionu v Městských sadech před dvěma lety naposledy, získala do druholigové tabulky zásluhou gólu Tomáše Mičoly tři body za výhru 1:0. V neděli se Opava a Ostrava postaví proti sobě znovu (14:00). V první lize po 13 letech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Milan Baroš se vrací na prvoligový trávník.

Článek

„Pamatuji si, že jsme tam před dvěma lety nastoupili se třemi stopery. Chtěli jsme hlavně uhrát nulu, což se nám povedlo. Doufám, že ji uhrajeme i nyní v neděli a že se nám podaří dát i nějaký gól, když už bude hrát i Bary (Milan Baroš)," říká pamětník posledního derby ostravský záložník Robert Hrubý.

Baník se bez svého kapitána Milana Baroše musel kvůli trestu obejít v předchozích pěti utkáních. Proti slezskému rivalovi se útočník do sestavy vrátí. „Jestli bude v základu? To nepovím," směje se trenér Baníku Bohumil Páník, který v útoku postrádá lehce zraněného Dameho Diopa. „Potřebujeme střílet góly a Milan je ten, který to umí. Nerad prohrává a pro vítězství svého mužstva udělá na hřišti všechno. Možná nám trošku chyběla ta jeho správná dravost, agresivita a sportovní hecování. A v neposlední řadě i jeho góly," připomíná Páník.

Opavský kouč Ivan Kopecký si Baroše na hřišti přeje. „Milan je velká osobnost českého fotbalu, vynikající fotbalista a my jsme rádi, že bude hrát. Je nebezpečný, ale nám to nevadí," překvapuje kouč, který atmosféru derby mezi Opavou a Baníkem pozná poprvé. „Když se hrálo naposledy, tak jsem působil ve Vítkovicích a o napjatých vztazích mezi fanoušky jsem jenom slyšel. Všichni si moc přejeme, aby všechno proběhlo v klidu a fandové se předháněli jen v tom, co zvládají výborně: v choreu a fandění," přeje si Kopecký.

Zatímco on atmosféru derby teprve ochutná, brankář Opavy Vojtěch Šrom ji zná dokonale. Ačkoliv jako bývalý gólman Baníku z druhé strany. „Na Baník se nezapomíná, stále jsem s kluky v kontaktu. Ale hodně si vážím té opavské šance znovu chytat ligu. Moc se na to utkání těším," uvádí Šrom.

Baník s Opavou v lize prohrál naposledy v dubnu roku 2002. Od té doby pětkrát vyhrál (dvakrát v první, dvakrát ve druhé lize a jednou v poháru - pozn. aut.) a dvě utkání skončila nerozhodně. „Je to derby se vším všudy, bude to padesát na padesát. Obě mužstva jsou vyspělejší a jdou ukázat že umějí hrát fotbal. Bude to slezská oslava fotbalu," myslí si Páník.

Reklama

Související témata: