Hlavní obsah

Nepovedlo se investovat do správných lidí, netají Rosický, proč Sparta trpí

Má kuráž. Fotbalová Sparta trpí a fanoušci ho při nástupu do funkce sportovního ředitele berou jako spasitele. „Těžká role, ale na tlak jsem zvyklý. Strašně mě láká pokusit se Spartě pomoci, aby věci vypadaly jinak. Spousta lidí mě od funkce odrazovala, že načasování není dobrý. Ale kdy by bylo? Když se daří, mohl by to dělat každý,“ líčí Tomáš Rosický na startu zimní přípravy letenských fotbalistů.

Co říká Tomáš Rosický na cizince ve Spartě? Je to problém nebo ne? Video: Sport.cz

 
Článek

Jak to bude vypadat na Letné během zimy ohledně hráčských změn? Konkrétní je jen u některých jmen. Sparta se rozchází s Josefem Šuralem, nejedná o návratu Bořka Dočkala, naopak Nicolae Stanciu zatím zůstává. Jinak ovšem Tomáš Rosický slibuje, že jeho klub bude i po angažování Švéda Karlssona a Martina Haška nadále na hráčském trhu aktivní.

Určitě budete muset řešit i odchody. Máte v poslední době problém zbavit se některých hráčů, s nimiž nepočítáte?

Ano, následky minulosti a dědictví, které mám, tu jsou a stále budou. Já už někdy před rokem říkal, že vyřešení celé situace může trvat i dva roky. Bohužel jsem se nemýlil. Kluci mají nemalé smlouvy, není to jednoduché.

Dá se tedy říci, že velká internacionalizace kádru ve Spartě skončila?

Myšlenka byla skvělá. Investovat do týmu, aby se dostal přímo do Ligy mistrů. Jenže se nepovedlo investovat do správných lidí... A následky jsou takové, jaké jsem zmiňoval. I nadále se však budeme dívat po hráčích také do zahraničí. Pokud jde o cizince, asi jde o jinou debatu o celém českém fotbale.

Budou ve Spartě pokračovat Stanciu a Šural? A co Ben Chaim nebo příchod Dočkala?Video: Sport.cz

Povídejte...

Nemusíme hodnotit kvality trenéra Stramaccioniho. Každý ví, jak jeho působení u nás dopadlo. Ale o českých fotbalistech, prostředí a trenérech se vždy vyjadřoval s velkým respektem. Naopak kamkoliv ven jsme přijeli, tak mu všichni brutálně nadávali. Často i členové realizačního týmu soupeře. Někdy dokonce i v italštině, protože si na to pořídili slovníky. Tohle já nechápu.

V cizincích tedy nevidíte problém?

Problém je, že jich máme v týmu spoustu. Kostra by měla být česká, bez debat. Podívejte se však na český fotbal. Kolik máme trenérů v zahraničí? Nikoho. Jak se daří hráčům v zahraničí? Mají obrovské problémy, jakmile jdou ven. Tak co si tady chráníme? V čem jsme tak speciální, že nechceme cizince? Oni nejsou problém, problém je, když je jich plná kabina. Když sem budou chodit hráči, kteří se chtějí dál zlepšovat a něčeho dosáhnout, tak nebude žádný problém.

Reklama

Související témata: